"Англійський" парк Трускавця, названий іменем австрійського парламентаря, стане загальнодержавним

17:34 2 серпня 2020 р.

Фото до новини

Кабінет Міністрів України підтримав проект Указу Президента України «Про території та об’єкти природно-заповідного фонду загальнодержавного значення», відповідне рішення схвалено на засіданні 29 липня.

Про це інформує Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів.

Згідно з Указом, об’єктами природно-заповідного фонду загальнодержавного значення стануть нові три заказники і парки в Україні:

- парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва «Адамівка» площею 54,46 га у місті Трускавець Львівській області;

- ландшафтний заказник «Кручі» площею 172,24 га у Нікольському районі Донецької області;

- ботанічний заказник «Долина ірисів» площею 19,9952 га у Миколаївському районі Львівської області.

Трускавецький парк «Адамівка» – пам’ятка садово-паркового мистецтва, головна зелена перлина оздоровниці, зона релаксу та відпочинку як місцевих мешканців так і відпочивальників. На території курортного парку розташовані водозабори мінеральних вод, надкаптажні дерев'яні будівлі,  скульптурні композицій та садово-паркова рослинність.

Присвоєння загальнодержавного статусу цій території відповідно до Указу Президента гарантує режим охорони та збереження створених об’єктів,  розроблення проєктів землеустрою щодо організації і встановлення меж охоронних  ділянок.

Визнання трускавецького парку «Адамівка» об’єктом природно-заповідного фонду загальнодержавного значення  також дає надію і на додаткове фінансування цього парку. Появляється можливість претендувати на такі два додаткові джерела фінансування, як  Державний Фонд охорони навколишнього природного середовища (ФОНПС) і Державний Фонд регіонального розвитку (ДФРР).

Назва парку «Адамівка» походить не від імені польського письменника Адама Міцкевича, пам’ятник якому встановлено в парковій зоні, а від прізвища польського князя Адама Сапіги, галицького політика, посла до Галицького крайового сейму та австрійського парламенту, великого симпатика українського національного руху, одного з активних ініціаторів реконструкції трускавецького парку в англійському стилі.

Нагадаємо, на Львівщині люди і собаки плавають у питному озері.

DailyLviv повідомляв, що біля озера Стосіка у Львові облаштують природне питне джерело за 500 тис грн, а на очищенні озер у Львові освоять понад 1 млн грн. Список витрат.

На Львівщині підготовлено 19 рекреаційних пунктів для відпочинку на природі. Он-лайн карта.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів