Якщо Росія розпочне повномасштабну війну, Україна воюватиме з нею як Азербайджан з Вірменією

14:14 26 грудня 2020 р.

Фото до новини

Але на таку підготовку - технічну й ідеологічну - потрібен час.

Ідея президента масово мобілізувати жінок і чоловіків в разі нового нападу Росії, яку він озвучив в інтерв‘ю виданню Фокус, — нереалістична. Тому що більшість українців не готові до цього ідеологічно і не навчені. Про це розповів в інтерв‘ю НВ генерал-майор Сергій Кривонос, заступник секретаря РНБО. 

Він стверджує, що оточення президента України Володимира Зеленського переконує голову держави, що мобілізувати жінок та чоловіків у разі нового нападу Росії можливо. Однак якщо це й можна зробити в теорії, то на практиці цього не станеться.

«Це [оточення президента] розповідають президенту, що вони це спроможні зробити [масово мобілізувати жінок і чоловіків в разі нового нападу Росії]. А ми, які це пройшли і бачили це в своїх реаліях, — ми розуміємо, що навіть якщо теоретично ми зможемо мобілізувати жінок і чоловіків — а чи навчені ці люди тримати зброю в руках? Ні. Чи люди ці хочуть це робити? Ні», — сказав Кривонос.

За словами генерал-майора, в Україні патріотизм «не підтримується на рівні держави» і 2014 рік — цьому показник. Кривонос вважає, що держава повинна виховувати мобілізаційний резерв, зокрема ідеологічно.

«У нас патріотизм не підтримується на рівні держави, і 2014 рік показав, що величезна кількість [мобілізованих] йшла [воювати], але ще більша кількість — втікала від мобілізації. Втікала. І 2018 рік, коли ввели воєнний стан, також показав, що величезна кількість втекла [від мобілізації]. Тому держава повинна виховувати цей мобілізаційний резерв, і ідеологічно також. Це не за рік досягається. Це по-перше», — констатував заступник секретаря РНБО.

Також Кривонос наголосив, що, навіть повністю мобілізувавши людей, їх треба навчити, що й як на полі бою: «По-друге, ми повинні розуміти, що, навіть мобілізувавши людей, ми їх повинні ще навчити. Тому що ми ж не воюємо м’ясом, не кидаємо людей десятками тисяч. З іншого боку, подивіться на досвід вірменсько-азербайджанської війни. Вона показала, що невелика кількість особового складу у взаємодії з технікою при правильно спланованих операціях дозволяє досягти високих результатів. Тому величезна кількість мобілізованих людей не вирішить питання спроможності протидіяти ворогу».

Володимир Зеленський в інтерв'ю виданню Фокус заявив, що в разі нападу Росії на Україну з боку тимчасово окупованого РФ Криму «буде велика війна» і загальна мобілізація — чоловіків та жінок.

У лютому-березні 2014 року Росія окупувала Крим, а також інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій області, після чого пішла на пряме військове вторгнення в серпні 2014-го і лютому 2015 року.

Унаслідок російської агресії загинули понад 10 тисяч українців, понад 20 тисяч отримали поранення, 1,8 мільйона українців стали внутрішньо переміщеними особами.

Росія продовжує підживлювати війну на Донбасі грошима та озброєнням, створивши в окупованих районах повноцінну армію в складі кадрових російських військових, громадян РФ і місцевих сепаратистських елементів.

Міжнародні організації визнали окупацію Криму незаконною й засудили дії Росії. Також країни Заходу у відповідь на агресію РФ проти України ввели секторальні й персональні економічні антиросійські санкції.

У Росії – п'ять центрів підготовки диверсійних груп для терору на сході України, – СБУ (відео)

Не Росія, а Раша. У Львові пояснили, як і чому треба називати північного сусіда

НАТО побачив, як Росія використовує військову силу проти Грузії та України

       

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів