Якби Росія перемогла, то Україна стала б другою Білоруссю, - Боррель

21:32 5 травня 2023 р.

Фото до новини

Такого завершення війни в Європі не хоче ніхто, вважає верховний представник ЄС зі зовнішньої політики Жозеп Боррель.

Україна піддасться окупації російськими військами "за кілька днів" без військової підтримки з боку західних країн, заявив у п'ятницю Жозеп Боррель, верховний представник ЄС зі зовнішньої політики, наполягаючи на тому, що нинішня ситуація в охопленій війною країні не є сприятливою для початку офіційних мирних переговорів.

«На жаль, зараз не час для дипломатичних розмов про мир. Це момент військової підтримки війни», - сказав Боррель Euronews на заході, організованому Європейським університетським інститутом (EUI) у Флоренції, пише Dailylviv.com.

"Ми не можемо просто закінчити, тому що (якщо ми це зробимо) Україна не в змозі захистити себе і вона повинна здатися. А російські війська будуть на польському кордоні, і Україна стане другою Білоруссю. Ви хочете такого завершення війни?? Ні.", - сказав Жозеп Боррель.

Голова зовнішньополітичного відомства назвав пропозицію з 10 пунктів, висунуту президентом України Володимиром Зеленським, "єдиним, що можна назвати мирним планом", і відкинув документ Китаю з 12 пунктів.

«Погляньмо правді в очі. Подобається нам це чи ні, але реальність полягає в тому, що Путін продовжує говорити: «У мене є військові цілі, і якщо я не досягну цих військових цілей, я продовжу воювати», - зауважив Боррель. 

Не зважаючи на те, що технічно він є головним дипломатом блоку, Боррель визнав, що зараз почувається більше як «міністр оборони» через зростаючу увагу до постачання боєприпасів до України: ЄС поспішає виконати свою обіцянку доставити мільйон артилерійських снарядів упродовж наступних 12 місяців, які Києву терміново потрібні для проведення очікуваного контрнаступу.

«Я витрачаю досить важливу частину свого часу на розмови про зброю та боєприпаси. Я ніколи не думав, що нам доведеться витрачати стільки часу на роздуми про те, скільки пострілів артилерії ми можемо забезпечити», — сказав Боррель.

Цього тижня Європейська комісія запропонувала план на 500 мільйонів євро для збільшення промислового виробництва боєприпасів.

«Нас об’єднала війна. Ніщо не може об’єднати більше, ніж ворог, загроза, відчуття загрози. Реальна екзистенціальна загроза об’єднала нас більше, ніж будь-які промови, будь-який теоретичний підхід про необхідність інтеграції", - сказав Боррель.

«Одна з помилок Путіна полягала в тому, що він думав, що європейці не об’єднаються через енергетичну залежність, наприклад, і що громадська думка в Європі втомиться підтримувати українців, і що США та Європа будуть сваритися. Це не так».

Потім Боррель захистив ефективність 10 раундів санкцій, які блок запровадив проти Росії і які, як стверджують критики, не змогли підірвати військову машину Кремля.

«Звичайно, вони діють, але не миттєво. Це як дієта: якщо ви сидите на дієті, ви не скинете 30 кілограмів за один тиждень», – зіронізував дипломат.

Жозеп Боррель сказав, як Україна виграє війну

Новий світ будується навколо конкуренції США і Китаю, - Боррель

Невибіркові удари РФ по Україні 10 жовтня - воєнний злочин, - Боррель

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів