Військово-морська місія ЄС в Чорному морі: рішення - 30 травня

16:31 28 травня 2022 р.

Фото до новини

ЄС розглядає запуск військово-морської місії з метою звільнення від російської блокади експорту українського зерна. Розгляд цього питання заплановано на 30 травня.

Про це повідомила Українська служба Польського радіо, пише Dailylviv.com. Європейський Союз розглядає можливість створення військово-морської місії в Чорному морі для звільнення від російської блокади українського аграрного експорту, повідомляє іспанська щоденна газета «El Pais». Домовленості з цього питання мають обговорюватись на саміті Європейської ради, запланованому на 30 травня. 

На саміті лідерів ЄС в Брюсселі планується обговорити тему зростання голоду в країнах, що залежать від експорту українського зерна. Європейський Союз готовий мобілізувати всі ресурси, щоб полегшити вивезення сільськогосподарської продукції з України.

Брюссель розглядає запуск військово-морської місії, щоб гарантувати, що зерно зможе вирушити з Одеси. Видання «El Pais» вказує на ризики такої місії – згідно з міжнародними конвенціями дозвіл на вхід до Одеського порту мала б видавати, зокрема, Туреччина, яка хоча й засуджує російську агресію, але дистанціюється від санкцій проти Москви. 

У проєкті висновків саміту ЄС «рішуче засуджує знищення та незаконне привласнення сільськогосподарської продукції України Росією». Саміт попросить Москву «зняти блокаду українських портів і дозволити вивіз продуктів харчування, зокрема з Одеси».

До початку російської агресії Україна щорічно експортувала 24 мільйони тонн кукурудзи і майже 5 мільйонів тонн ячменю. 

Великобританія подбає в Україні і про зброю, і про зерно

США передають Україні реактивні системи залпового вогню

Російські окупанти з акваторії Чорного моря атакують усі області, крім двох

Новий флагман росфлоту виходить на атакувальні позиції на півдні Україні

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів