Верховна Рада призначила нового уповноваженого з прав людини

22:27 1 липня 2022 р.

Фото до новини

Омбудсменом став депутат від групи "За життя" Дмитро Лубінець, який має історичну та юридичну освіту.

За таке рішення після годинного обговорення проголосували 250 депутатів, пише Dailylviv.com.

40-річний Дмитро Лубінець є головою комітету з прав людини, у Верховній Раді він працює у групі "За життя", яка вважається близькою до нинішньої влади й часто співпрацює з Банковою.

Народився 4 липня 1981 року у Волновасі на Донеччині. До обрання депутатом Верховної Ради Лубінець займався бізнесом на Донбасі.

У 2019 році він був обраний до Верховної Ради України 9 скликання як безпартійний самовисуванець у 60-му окрузі (Волноваха, Донецька область). Член депутатської групи "За майбутнє". У минулому скликанні Лубінець представляв "Блок Петра Порошенка" і працював у регламентному комітеті, а у цьому скликанні Лубінця призначили на посаду голови комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях і АР Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Депутат Лубінець також є членом постійної делегації у парламентській асамблеї Ради Європи. 

Місяць тому Верховна Рада звільнила з посади Людмилу Денісову за допомогою норм закону про воєнний стан, нагадує BBC-Україна. За це рішення проголосували 234 народні депутати. У мирний час Рада не має права просто так звільнити омбудсмена за власним бажанням. Правозахисники називали звільнення Денісової неконституційним. Хоча її дуже гостро критикували через відверті повідомлення про зґвалтування під час війни, до частини з яких були сумніви щодо їх правдивості.

Формально влада звинуватила Денісову в поганому виконанні своїх функцій, зокрема, вона нібито не брала участі в процедурах обміну полонених, організації гуманітарних коридорів тощо.

Сама Денісова, опозиція та експертне правозахисне середовище називала такий крок влади незаконним та таким, що руйнує інститут уповноваженої ВР, який має бути незалежним від влади.

Закон визначає, що омбудсмен має мати стаж правозахисної діяльності та бути незалежним. Експерти закликали призначити на цю посаду досвідченого правозахисника. Проте зараз більшість вирішила поставити омбудсменом політичну фігуру - депутата Лубінця без значних досягнень у сфері правозахисної діяльності.

Сама Денісова також приходила на посаду як депутат з провладної партії без значного досвіду правозахисної діяльності.

Спочатку повідомлялося, що на місце Денісової пропонують чотири кандидатури. За інформацією РБК-Україна, це були троє нардепів від "Слуги народу" - Микола Тищенко, Мар'яна Безугла і Олександр Качура.

Четвертим кандидатом була уповноважена президента з питань забезпечення прав захисників України Олена Вербицька.

У сесійній залі Верховної Ради встановили прапор ЄС: як це було (відео)

Україна мусить перемогти у цій війні і повернути собі всі території

9 з 10 українців прагнуть євроінтеграції України, - опитування

Україна отримала від Німеччини 1 млрд євро: на що витратять

Кількість біженців, які повернулися в Україну за останній місяць, зросла на 24%: скільки їх

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів