Важко стріляти в росіянина-окупанта, якщо шкодуєш за розпадом СРСР - опитування

12:07 22 січня 2023 р.

Фото до новини

На Півдні та Сході України порівняно більше тих, хто негативно оцінює розпад Радянського Союзу.

Про це повідомляє DW, пише Dailylviv.com

Наприкінці 2022 року переважна більшість українців позитивно ставилися до розпаду Радянського Союзу. Це засвідчують опубліковані в суботу, 21 січня, результати соціологічного опитування, що було проведене з 13 до 21 грудня 2022 року Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова за підтримки програми MATRA.

За даними соціологів, 73 відсотки опитаних українців у всіх регіонах позитивно розцінюють розпад Радянського Союзу. А близько 12 відсотків респондентів - негативно. Ще 15 відсотків - не визначилися зі своїм ставленням. 

Найнижчий рівень туги за радянським минулим спостерігався в західних регіонах України - понад 92 відсотки учасників опитування позитивно поставилися до завершення радянської епохи.

Так само переважна більшість респондентів у Центрі та на Сході країни також схвально відгукнулися про розпад СРСР - 71 та 65 відсотків відповідно. Найнижчий показник такого ставлення спостерігається на Півдні - 48 відсотків опитаних, констатували соціологи. Водночас на Півдні та Сході України порівняно більше тих, хто негативно оцінює розпад СРСР (майже 23 та 20 відсотків відповідно). Крім того, на Півдні значна кількість громадян - майже 29 відсотків - не мають однозначної думки щодо цього, йдеться в дослідженні.

Автори дослідження нагадують, що 2020 року число значно менше українців схвально оцінювали розпад СРСР. Ностальгію за СРСР мали близько 32 відсотків опитаних, а позитивно оцінювали його розпад 49 відсотків. Тоді ж у Південному та Східному регіонах негативна оцінка розпаду СРСР переважала.

Причину змін у ставленні до радянського минулого автори дослідження вбачають у розпочатій у лютому 2022 року повномасштабній війні РФ проти України. "Після початку повномасштабної війни ситуація змінилася. (...) назагал російські ракети послабили сум за Радянським Союзом", - зазначають дослідники громадської думки.

Водночас в питанні оцінки розпаду СРСР спостерігалася різниця між групами респондентів з різною мовою повсякденного спілкування й різним матеріальним станом. Наприклад, серед тих, хто у повсякденному житті говорить російською, також домінує позитивна оцінка розпаду СРСР, але серед них майже на 20 відсотків більше тих, хто сумує за Радянським Союзом, аніж серед україномовних респондентів. Такою ж є тенденція щодо людей з нижчим матеріальним статусом порівняно з більш забезпеченими респондентами.

Близько 73 відсотки українців схвалюють державне рішення про засудження СРСР як комуністичного тоталітарного режиму, що здійснював політику державного терору. Така думка домінує в усіх регіонах. Респондентів, які в тій чи іншій мірі негативно ставляться до цього - не більше 14 відсотків (близько 14 відсотків на Півдні та 12 відсотків на Сході України).

Під час дослідження було опитано 2018 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Луганської та Донецької областей, а також АР Крим. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3 відсотка, запевняють автори дослідження.

Розпад і засудження СРСР: все більше українців схвалюють це

За СРСР ностальгують негідники і падлюки, - Казарін

Пропаганда в РФ досягла сталінського рівня в СРСР

Минуло 83 роки від нападу СРСР на Польщу, якого поляки не чекали

Нацизм і сталінізм – зведені брати не тільки за пактом Молотова-Ріббентропа

Путін копіює «Ґляйвіцький інцидент» 1939 року?

Путін копіює «гляйвіцький прецедент» Гітлера, сфабрикований для «виправдання» агресії в 1939 році?

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів