Мешканці західних областей найбільше цінують свободу і порядок

10:08 5 грудня 2018 р.

Фото до новини

5 грудня у Львівському прес-клубі презентували результати другого загальнонаціонального опитування про те, як українці розуміють права людини. Опитування провели Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва і фірма «Юкрейніан соціолоджі сервіс» на замовлення Програми розвитку ООН в Україні та у співпраці із ГО «Центр інформації про права людини».

Серед цінностей найбільш актуальною для мешканців західних областей є свобода (81%). Це характерно і для всієї України, де свободу як основну цінність обрали 86% респондентів. Безпека на заході посіла другу сходинку (60% опитаних), на третьому і четвертому місці з майже однаковим результатом (58% та 57%) відповідно гідність і справедливість. Несподіванкою став великий відсоток прихильників порядку – кожен другий (майже 46% опитаних на заході). Це безпрецедентний показник для України.

Кожен третій з опитаних жителів заходу України висловлював готовність терпіти матеріальні труднощі заради збереження своїх прав – такий варіант відповіді обрали 36% респондентів. Втім, цей показник виявився найнижчим серед всіх регіонів України. Наприклад, на Донбасі кількість тих, хто не проміняє особисті права і свободи на матеріальні статки, дорівнює 74% (опитування проводили на підконтрольній Україні території Луганської і Донецької областей). І навпаки, на заході порівняно більше респондентів згодні поліпшити своє матеріальне становище, відмовившись від особистих прав (30% - проти 28% на Півдні, 26% на Сході, 17% у Центрі і 11% на Донбасі).

«На щастя, жителів західного регіону України оминула доля Донбасу, тут немає війни і тяжких порушень прав людини, а тому питання вибору не стоїть настільки гостро. Свобода – як повітря: її не зауважуєш, поки вона є. Опинившись перед реальною загрозою її втрати, людина зовсім по-іншому починає цінувати свої права і навіть готова терпіти матеріальні труднощі заради збереження прав і свобод», – вважає Тетяна Печончик, голова правління Центру інформації про права людини.

Презентація дослідження відбулась у межах регіонального туру «Що українці знають та думають про права людини». Львів — п’яте місто на мапі туру. Події вже відбулись у Краматорську, Одесі, Харкові і Дніпрі. Завершальна презентація відбудеться у Києві 10 грудня, з нагоди Міжнародного дня прав людини. Проект реалізується Центром інформації про права людини за підтримки Програми розвитку ООН в Україні.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів