Вашингтон сподівається на розсудливі дії Пекіна

10:48 17 березня 2023 р.

Фото до новини

Зустріч Сі Цзіньпіна і Путіна у Москві може мати широкі наслідки для війни в Україні та проблемних відносин між Пекіном і Вашингтоном.

Про це повідомляє Нью-Йорк Таймс, пише Dailylviv.com

Міністерство закордонних справ Китаю та Кремль повідомили, що пан Сі здійснить державний візит до Росії з понеділка до середи. Це буде його перший візит до Росії з моменту повномасштабного вторгнення РФ в Україну більше року тому.

За поїздкою пана Сі уважно спостерігатимуть лідери Сполучених Штатів і Європи, які розчаровані дипломатичною та економічною підтримкою Китаю Росії. Пекін підтримує глибокі стратегічні зв'язки з Москвою як ядерною державою-однодумцем, що прагне послабити геополітичне домінування Вашингтона.

У короткій заяві Китаю, що оголосила про візит Сі Цзіньпіна в п'ятницю, не міститься подробиць його порядку денного. У Кремлі повідомили, що під час візиту пана Сі розмова буде зосереджена на «всебічному партнерстві та стратегічній співпраці» між двома країнами.

Китай заявив про себе як про нейтральну сторону, яка прагне стати посередником у війні в Україні. Країна нещодавно оприлюднила позиційний документ, у якому викладено політичне врегулювання кризи в Україні, але західні лідери широко критикували цей документ за відсутність конкретних планів і уникнення вимог, які могли б зашкодити тісним зв’язкам Китаю з Росією.

Пан Сі намагався поліпшити свій імідж як світового державного діяча, особливо минулого тижня, коли Пекін допоміг укласти несподівану угоду про відновлення дипломатичних відносин між Саудівською Аравією та Іраном. Ця угода була досягнута після тривалих переговорів, під час яких обидві сторони висловили готовність налагодити відносини.

Посередництво у війні було б набагато більшим викликом. Україна та Росія залишаються заблокованими у війні, у якій жодна сторона не готова вести перемовини про припинення бойових дій .

Джейк Салліван, радник Білого дому з національної безпеки, заявив у понеділок , що Сполучені Штати заохочують пана Сі поговорити з президентом України Володимиром Зеленським. Адміністрація Байдена бачить у цьому можливість для Китаю переглянути те, що, за словами Вашингтона, є планами надати зброю Росії для використання в Україні, що Пекін заперечує.

ЦРУ знає, що Китай готується дати зброю Росії

Сі Цзіньпін керуватиме у Китаї безстроково

Китай показує війну в Україні як вимушені кроки Путіна

 

Китай надав Росії політичну підтримку, - генеральний секретар НАТО

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів