Україна одержить від США протикорабельні ракети

09:11 16 квітня 2022 р.

Фото до новини

Сполучені Штати Америки погодилися надати Україні зброю для оборони морського узбережжя.

Про це Мілітарний повідомляє з посиланням на New York Times, пише Dailylviv.com.

За інформацією американського видання, українська сторона впродовж останніх тижнів просила Пентагон надати протикорабельне озброєння. Зрештою, США погодилися і додали зброю берегової оборони до вже анонсованого цього тижня пакету на 800 млн дол.

Цієї середи, 13 квітня, Пентагон зібрав представників американського ОПК і попросив знайти додаткові можливості поставити протикорабельні ракети Україні або союзникам США.

Американські чиновники визнали, що українці, роблячи запит на ПКР, виявилися завбачними. І успішна атака на крейсер “Москва” це довела, показавши силу берегових ракетних комплексів. Вони підтвердили, що російський корабель потонув після влучання двох українських ракет “Нептун”.Американці вважають, що це вносить стратегічні зміни в ситуацію на Чорному морі і змушує росіян діяти обережно і не наближатися до українського узбережжя. Що суттєво ускладнює гіпотетичний морський десант біля Одеси.

Раніше протикорабельне ракетне озброєння для України погодилася надати Велика Британія. Британські медіа писали про можливість поставок американських ПКР Harpoon. Щоправда, ця зброя Королівського флоту морського базування і потрібне технічне рішення для застосування їх як берегового ракетного комплексу. Відомо, що таке рішення реалізоване на Тайвані.

У березні 2022 року стало відомо, що Boeing отримав контракт на поставку 100 ПУ і 25 радарів берегового ракетного комплексу з ракетами Harpoon Block II. Сума контракту – 498 млн дол зі строком поставок до 2028 року.

Harpoon – протикорабельна ракета, розроблена McDonnell Douglas 1970-х роках. Стандартна її версія використовує активне радіолокаційне самонаведення, вона летить над поверхнею води для ухилення від зенітних засобів. Максимальна дальність застосування – 280 км.

Є модифікації авіаційного базування, для застосування з надводних кораблів, з підводних човнів, а також для берегової оборони.

У нових версіях можливості ракети розширені для ураження як надводних, так і берегових цілей. Для ураження об’єктів на суходолі і кораблів Harpoon використовує інерційну навігацію за допомогою GPS. Бойова частина масою 227 кг забезпечує знищення широкого спектра цілей.

Залужний просить у США озброєння і боєприпасів для стримування російського агресора

Кораблі постійної морської групи швидкого реагування НАТО увійшли в Балтику

Швеція і Польща організовують спільну конференцію для збору коштів на допомогу українцям

США цілодобово працюють над доставкою в Україну зброї. Вона надходить щодня, - Салліван

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів