Швеція і Польща організовують спільну конференцію для збору коштів на допомогу українцям

19:27 12 квітня 2022 р.

Фото до новини

Про це у Львові сказав Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Швеції в Україні Тобіас Тиберг.

У межах свого першого візиту до України від 24 лютого Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Швеції в Україні Тобіас Тиберг зустрівся з начальником Львівської ОВА Максимом Козицьким. Під час зустрічі обговорили пріоритети України у гуманітарних і військових потребах, а також співпрацю України та, зокрема, Львівщини з міжнародними гуманітарними організаціями ООН.

Про це повідомила пресслужба ЛОВА, пише Dailylviv.com.

Як зазначив Тобіас Тиберг, Швеція вкладає багато ресурсів у роботу інституцій ООН, тож особливо зараз, під час повномасштабної війни, зацікавлена у їхній максимально ефективній співпраці з Україною.

«Метою нашого візиту є дізнатися, які гуманітарні потреби є в Україні і як відбувається розподіл гуманітарної допомоги між внутрішньо переміщеними особами і військовими. Адже 5 травня Швеція разом з Республікою Польща організовують спільну конференцію для збору коштів на допомогу українцям. Львівщина взяла на себе велику відповідальність у гуманітарній роботі в час війни. Тож ми повинні розуміти, які саме потреби є нагальними», - сказав пан Посол.

Як зауважив начальник Львівської ОВА Максим Козицький, постійними є потреби у медикаментах, продуктах тривалого зберігання і речах першої необхідності. Окрім того, першочергово саме для областей, які постраждали від бойових дій, потрібні дизельні генератори, оскільки в окремих населених пунктах ще тривають роботи з відновлення електропостання.

«Щодо міжнародних гуманітарних організацій ООН, констатуємо той факт, що їх представники розгортають свою діяльність в Україні лише зараз. Механізм реєстрації переселенців та виплати їм грошової допомоги цього тижня мають затвердити в уряді. Зокрема, мова йде про такі інституції ООН, як «World Food Programme» та UNHCR (Управління Верховного комісара ООН у справах біженців – ред.).

Водночас, з перших днів повномасштабного вторгнення рф в Україну допомогу на кордоні переселенцям надає «ЮНІСЕФ», а також активно і на постійній основі допомагають церковні організації, «Карітас», - розповів Максим Козицький.

Також Максим Козицький закликав швецьку делегацію посприяти в інвестуванні у будівництво на Львівщині вузькоколійної залізниці в Європу. 

Окрім того, Максим Козицький розповів про нові програми підтримки бізнесу на Львівщині у час війни: це і підтримка релокованих підприємств, програма інновацій, а також програма підтримки сільського господарства.

Обговорили під час зустрічі і комплектування підрозділів тероборони в області. Начальник Львівської ОВА зазначив, що на відміну від інших підрозділів ЗСУ, спорядження яких належить до повноважень Міноборони, тероборону укомплектовує обласна влада. Тому військова амуніція – також серед постійних потреб Львівщини у цей час. Проте першочергово отриману військову допомогу передають захисникам, які перебувають на передовій.

Тобіас Тиберг та члени шведської делегації, серед яких координаторка з питань України в ООН Софія Марія Екльоф, радниця Посла Марія Ліндгрен Салтанова та представник Асоціації з міжнародного розвитку та співпраці («Sida») Самюель Тунфьорд, запевнили у подальшій підтримці Швеції.

«Ми будемо і надалі підтримувати Україну. Наша головна ціль – це перемога!», - додав пан Посол.

У Львові збирають 6 продуктів для великодного кошика ЗСУ

У Львові сплели величезну маскувальну сітку для літака: інші волонтерські проєкти

Працевлаштування переселенців на Львівщині: де і ким працюють

На 12 тисяч осіб більше виїхало з України, ніж повернулося

Як у Львові отримати компенсацію за поселення внутрішньо переміщених осіб

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів