У Польщі призначили уповноваженого уряду у справах біженців від війни з України

01:22 3 квітня 2022 р.

Фото до новини

У МВС Польщі заявили, що масштабні проблем із біженцями з України тільки починаються.

Масштаб проблем, пов'язаних з наданням допомоги біженцям з України, тільки починається; важливою є співпраця багатьох кіл, уряду та місцевого самоврядування, неурядових організацій та людей доброї волі, – наголосив у суботу уповноважений польського уряду у справах біженців від війни з України, заступник голови Міністерства внутрішніх справ та адміністрації Павел Шефернакер.

Про це повідомила Українська служба Польського радіо, пише Dailylviv.com.

Речник уряду Польщі Пьотр Мюллєр повідомив, що прем'єр-міністр Матеуш Моравєцький призначив очільника виконавчої влади уповноваженим уряду у справах біженців від війни з України у п'ятницю. На першій пресконференції у цій ролі Шефернакер оцінив, що призначення уповноваженого при Міністерстві внутрішніх справ та адміністрації дозволить гнучко продовжити попередню діяльність і втілити нові ініціативи.

Заступник глави МВС зазначив, що жодних додаткових витрат держава нести не буде. «Це додаткові зобов'язання, які лежать на МВС та адміністрації, тобто координація цієї діяльності, але ніяких додаткових витрат, пов'язаних з цим, не буде», - пояснив він.

Як підкреслив він, допомога біженцям координується в МВСіА, щоб одночасно можна було виконувати завдання, пов’язані з безпекою поляків. «Добре організована допомога біженцям – це також інвестиція в безпеку Польщі та поляків, інвестиція в безпеку Республіки Польща», – сказав він.

Заступник голови МВС звернув увагу на те, що допомога біженцям часто асоціюється з невідкладною допомогою. Така допомога та відданість, додав він, є першим, вирішальним етапом цієї діяльності. «Однак, коли багато хто вважає, що наша спільна активність уже вирішила певну проблему, масштаби викликів насправді тільки починаються, тільки тепер масштаб викликів зростає», - сказав заступник міністра.

Шефернакер підкреслив, що у зв’язку з новими викликами важливою є співпраця багатьох громад, експертів, органів влади та самоврядування, неурядових організацій та людей доброї волі. За його словами, Міністерство внутрішніх справ та адміністрації координує підготовку до наступних, можливих хвиль біженців.

«Є значний резерв, коли йдеться про місця у центрах, підготовлених місцевою владою та урядовими центрами», - сказав він. «Іде повна мобілізація урядових центрів, підпорядкованих міністерствам, відомствам, а також державним підприємствам», - додав він. Посадовець зазначив, що багато таких центрів вже прийняли біженців, але вони також готові до наступних хвиль.

На думку 43 відсотків респондентів у Польщі, взаємини між поляками та українцями будуть розвиватися дуже добре або досить добре. На думку 32 відсотків вони будуть «середніми», і 13 відсотків прогнозує, що відносини будуть дуже поганим або скоріше поганим. Такими є дані опитування «Соціальні зміни» для порталу wPolityce.pl.

В опитуванні майстерні Social Changes на замовлення порталу wPolityce.pl поляків запитали, як, на їхню думку, виглядатимуть відносини між поляками та українцями, які приїхали до Польщі у зв’язку з війною.

10 відсотків респондентів прогнозують, що ці відносини складатимуться дуже добре, а 33 відсотки – що вони будуть досить добрими. На думку 32 відсотків респондентів ці відносини виглядатимуть посередньо, а 5 відсотків прогнозує, що взаємини будуть дуже поганим, ще 8 відсотків, що вони будуть досить поганим. Відповідь «важко сказати» обрали 12 відсотків респондентів.

Польська залізниця змінила правила надання безкоштовних квитків українцям

Біженці за кордоном будуть отримувати всі соціальні виплати і пенсії

 
 
 

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів