У Львові майже добу блокують виїзд силовиків на Київ (відео)

20:05 20 січня 2014 р.

Фото до новини


Фото: vgolos.com.ua

Протестувальники створили живу перешкоду під воротами військових частин, у яких дислоковані внутрішні війська та підрозділи «Беркуту».


Відео: Микола Шевчук

Львів'яни вже майже добу блокують виїзди з територій військових частин, де дислоковані внутрішні війська та підрозділи «Беркуту», після того, як стало відомо, що силовиків мають везти до Києва для придушення акцій протесту. Місцева міліція уже відкрила кримінальне провадження за фактом блокування державної установи.

Від малого до старого

Молода мати штовхає візочок з маленькою дитиною в саму гущу пікетувальників біля воріт частини внутрішніх військ на вулиці Стрийській. Біля дитини у візку лежить термос, з якого жінка наливає людям гарячий чай. Жінка каже журналістам, що не може в такий час сидіти склавши руки і допомагає, як може. 

Довкола люди різного віку – літня бабуся з палицею, родич котрої поїхав на Майдан до Києва, кілька юнаків у будівельних касках та масках на обличчях, люди середнього віку. Загалом це кілька сотень осіб. Вони вже майже добу блокують виїзди з цієї частини, бо переконані, що солдатів повезуть до Києва боротися проти учасників акцій протесту.

В одну мить спокійний триб пікету розриває чийсь крик: «Прориваються! Люди до брами!» і за мить десятки людей вже створили живу перешкоду під воротами. З-за паркану чути спів і те, як вояки карбують маршовий крок.

З ґанку на вході до частини видно хіба обличчя вояків у шоломах і зі щитами, але обличчя веселі, майже безтурботні. За кілька хвилин напруга спадає.

Ще за якийсь час люди затримують двох хлопців, які почали кидати в бік воріт частини петарди і передають їх міліції. Знову стає спокій, але люди весь час передають інформацію про те, що буцімто наказ їхати до Києва таки надійшов і готується спроба прориву блокади.

Незаконне блокування?

Інформація про те, що львівських силовиків перебазовують до Києва надійшла вчора пізно ввечері через соціальні мережі. Буквально за годину біля частини внутрішніх військ на вулиці Стрийській приїхали сотні львів’ян – кілька десятків автомобілів заблокували виїзди з території частини. Дійшло навіть до інциденту – коли вантажівка намагалася виїхати з території частини, люди перегородили дорогу, в автівці розбили лобове скло, а потім ще й спустили шини. 

Посеред ночі біля частини чергували вже тисячі людей, а сотні автомобілів курсували прилеглими районами, намагаючись вишукати інформацію про можливі пересування силовиків. Також львів’яни заблокували виїзд з частини, де базується львівський батальйон «Беркуту» і ще одну частину внутрішніх військ на вулиці Княгині Ольги.

Сьогодні зранку до протестувальників приїхав начальник міського управління міліції Сергій Зюбаненко, який розповів за такі дії передбачена або адміністративна, або навіть кримінальна відповідальність. Він просив розблокувати виїзди, щоби військові могли займатися своєю роботою – патрулюванням та забезпеченням охорони конвойних автомобілів. Але люди міліціонера не слухали і розмовляли з ним переважно на підвищених тонах.

За деякий час з’явилося повідомлення, що за фактом блокування відкрито кримінальне провадження. Однак активісти не мають намірів відходити – вони планують встановити біля частини намет, в якому можна буде зігрітися вночі.

Про це повідомляє сьогодні, 20 січня, для «ВВС Україна» Тарас Базюк.

Як повідомляв «ЩЛ», у Львові всю ніч тримали в облозі «Беркут» і ВВ, яких блокували близько тисячі автівок, львів’ян закликають долучатися до блокування військових частин, а також – мобілізовуватися в групи реагування на місцях, львівські активісти продовжують стримувати «Беркут», у Золочеві на Львівщині теж заблокували військових, львівська міліція залякує блокувальників «Беркуту» й ВВ трирічними ув’язненнями, у Львові – дев'ять військових частин, з яких можуть рушити на Київ, дислоковані у них солдати не хочуть до Києва й вдячні за їх блокування.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів