США прискорено розміщують у Європі модернізовану ядерну бомбу B61-12

11:39 27 жовтня 2022 р.

Фото до новини

Сполучені Штати прискорили розміщення більш точної версії своєї основної ядерної бомби на базах НАТО в Європі.

Про це інформує Politico, пише Dailylviv.com.

Прибуття модернізованої гравітаційної бомби, яка спочатку була запланована на весну наступного року, тепер запланована на грудень цього року, повідомили представники США союзникам по НАТО під час закритої зустрічі в Брюсселі цього місяця.

Цей крок, який передбачає заміну старішої зброї на новішу версію на різних сховищах у Європі для потенційного використання бомбардувальниками і винищувачами США та союзників, стався на тлі посилення напруженості через погрози Росії застосувати ядерну зброю в Україні та наростального занепокоєння, що Заходу потрібно зробити більше, щоб утримати Москву від перетину цієї лінії.

Модернізація програми B61 відкрито обговорювалася в бюджетних документах і публічних заявах впродовж багатьох років, і представники Пентагону заявили, що модернізація необхідна для безпеки арсеналу, сказав речник Пентагону Бриг.

Генерал Патрік Райдер відповів електронною поштою, що «хоча ми не збираємося обговорювати деталі нашого ядерного арсеналу, модернізація американської ядерної зброї B61 триває роками і планується безпечна та відповідальна заміна старішої зброї на модернізовану B61-12. версії. Вона жодним чином не пов’язана з поточними подіями в Україні і жодним чином не прискорювалася».

Дата прибуття стала несподіванкою для деяких давніх спостерігачів, які побоюються, що це може ще більше розпалити і без того небезпечну ситуацію в Європі. Оголошення на зустрічі в Брюсселі було зроблено за кілька днів до того, як НАТО розпочала свої щорічні ядерні навчання, відомі як Steadfast Noon. Двотижневі навчання завершуються в неділю, у них беруть участь близько 70 літаків. А в середу Росія провела ядерні навчання, які, за словами Кремля  керівник Міноборони описав як імітацію «масованого ядерного удару» у відповідь на ядерну атаку на Росію.

Меседж про розміщення перших бомб у грудні, може бути більше спрямований на європейських союзників, які відчувають себе особливо вразливими перед Москвою.

«Я припускаю, що він спрямований більше на НАТО, ніж на Росію», - сказав Том Колліна, директор з питань політики у Plowshares Fund, групі з питань роззброєння. «Вже є [старіші] B61. Росіяни це знають. Вони чудово працюють. Нові будуть новішими, але це не така вже й велика різниця. Але це може бути способом запевнити союзників, коли вони відчувають особливу загрозу з боку Росії».

Двоє людей, знайомих із питанням майбутнього постачання до Європи, підтвердили прискорені терміни, про які йдеться в дипломатичній телеграмі. Вони попросили не називати їх імені через делікатність питання.

У телеграмі, яка раніше не була оприлюднена та була написана для розповсюдження в Пентагоні та Державному департаменті, щоб дати політикам короткий виклад того, що обговорювалося міністрами оборони на зустрічі НАТО, чітко вказується, що союзники хвилюються.

У документі йдеться, що під час зустрічей 15 союзників по НАТО висловили стурбованість тим, що альянс «не повинен піддатися ядерному шантажу Путіна».

«Враховуючи наростальний обсяг і масштаб ядерної риторики Росії, підгрупа союзників вимагала продовження консультацій в НАТО для забезпечення постійної готовності та послідовного обміну повідомленнями», – додається в телеграмі.

Проте Колліна також попередив, що будь-які кроки, пов’язані з ядерною зброєю - якими б скромними вони не були - можуть мати непередбачені наслідки.

«Це може бути ескалаційним. Побачимо», – сказав він.

B61 — це сімейство ядерних бомб, уперше розроблених на початку 1960-х років і спочатку продемонстрованих під час підземних ядерних випробувань у Неваді. Протягом десятиліть було розроблено десяток версій, і більшість із них з того часу знято з експлуатації.

Програмою продовження терміну експлуатації B61-12 вартістю 10 мільярдів доларів керує Міністерство енергетики, і вона призначена для заміни кількох попередніх версій, включаючи близько 100 бомб, що зберігаються на авіабазах у Німеччині, Італії, Бельгії, Нідерландах і Туреччині.

Усі модернізації стосуються неядерних аспектів конструкції некерованої бомби, передбачають видалення парашута та встановлення нового комплекту хвостового оперення та інші вдосконалення для «значно більшої точності», сказав Крістенсен.

Нова версія також розроблена таким чином, щоб літаки-бомбардувальники та винищувачі США та союзників, включаючи бомбардувальники B-2 і B-21 і винищувачі F-15, F-16, F-35 і Tornado, могли нести цю зброю, на відміну від кількох старих версій B61.

Сама боєголовка є однією з найбільш універсальних в арсеналі США, оскільки її вибухову потужність можна збільшити або зменшити залежно від цілі, що робить її зброєю низької або середньої потужності.

Новий графік прибуття є ознакою того, що Пентагон визначив, що зброя готова раніше, ніж планувалося, сказав Крістенсен.

Військово-повітряні сили провели льотні випробування нової конструкції бомби на F-35A в жовтні 2021 року та сертифікували її на F-15E в 2020 році. Але в лютому Пентагон повідомив, що планує «завершити сертифікацію ядерної конструкції B61-12». з F-35A до січня 2023 року, після чого [BBC США в Європі] зможуть розпочати сертифікаційну підготовку».

США ударять по Чорноморському флоту рф і базах у Криму, якщо Путін застосує ядерну зброю в Україні

США підняли в небо літаки, які відстежують ядерну зброю росії

Білорусь не буде використана для завдання ядерного удару по Україні, - міністр у Нью-Йорку

Немає ознак, що Путін вже прийняв рішення про ядерний удар, - очільник Пентагону

Росія розпочала навчання з ракетними ядерними силами

Чим може відповісти Україна на запуск росією ракети з ядерним зарядом

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів