Що сьогодні Путін вимагатиме від Лукашенка і до чого готується Росія

08:56 19 грудня 2022 р.

Фото до новини

Експерти американського інституту вивчення війни проаналізували, чим зумовлена публічна військова активність вищого керівництва Кремля.

Експерти американського Інституту вивчення війни (ISW), пише Dailylviv.com, у своєму щоденному зведенні припускають, що сюжети на російському телебаченні про поїздки та наради військового та політичного керівництва Росії, а також запланована на понеділок зустріч Путіна та Лукашенка свідчать про підготовку наступу в Україні найближчими місяцями. Експерти впевнені, що такий наступ навряд чи буде успішним.

Зокрема, експерти ISW відзначили сюжети, присвячені нараді Путіна з міністром оборони Сєргєєм Шойгу, начальником генштабу Валєрієм Герасімовим та командувачем російських сил в Україні Сєргєєм Суровікіним, а також репортажі про поїздки Шойгу до Південного військового округу. На думку експертів, ці репортажі є відповіддю на претензії та критику російських військових блогерів-ультранаціоналістів, але не лише.

"Наполегливі спроби російських військових чиновників показати, що вони беруть активну участь у плануванні військових дій і контролюють їх, особливо за відсутності перемог в Україні, можуть означати, що Росія готується в найближчі місяці відновити наступ в Україні", - пишуть аналітики ISW.

Ознаки підготовки нового наступу експерти бачать також у зустрічі Путіна та Лукашенка, що відбудеться в понеділок. Ймовірно, Путін знову схилятиме Лукашенка до більш активної участі у війні.

У той же час в ISW вважають, що російська армія не здатна на успішний наступ найближчим часом.

Мобілізовані резервісти та призовники, на думку експертів, у найближчі місяці ще не будуть достатньо добре навчені, щоб проводити швидкі та успішні операції. До того ж російській армії не вистачає танків, артилерії та далекобійної зброї, і цю проблему навряд чи буде вирішено вже цієї зими.

"Путін все одно може віддати наказ про великі наступальні операції вже взимку, але важливо не переоцінювати здатність російських чи сполучених російсько-білоруських сил успішно проводити такі операції", - пише ISW.

Крім того, за оцінкою американських аналітиків, Лукашенко навряд чи погодиться надіслати свою армію в Україну.

Учора Президент України Володимир Зеленський у своєму вечірньому зверненні сказав, що на засідання Ставці Головнокомандування детально обговорили кордон: "Захист кордону як з Росією, так і з Білоруссю – це також постійний пріоритет. Готуємось до всіх можливих оборонних сценаріїв. Хто би і до чого не схиляв Мінськ – це їм так само не допоможе, як і всі інші хворі ідеї у цій війні проти України й українців".

Генерал Наєв повідомив, що Путін обговорюватиме з керівництвом Білорусі

У Білорусі фіксують злет російських літаків: навідника ракет і винищувача (доповнено)

Ближче до кордону з Україною у Білорусі переміщують 24 одиниці військової техніки

У Білорусі піднявся в небо радіолокаційний літак А50 і пішли на зліт винищувачі (доповнюється)

Міноборони Білорусі оголосило сьогодні про раптову перевірку бойової готовності збройних сил

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів