Русскій мір розвалюється: Киргизстан перейде на латиницю

22:35 29 вересня 2022 р.

Фото до новини

І саме зараз — після російського вторгнення в Україну Киргизстан відступить від радянської мовної інженерії. Раніше, у 2017 році, таке рішення прийняв Казахстан.

Про це інформує Польське радіо, пише Dailylviv.com.

Киргизька мова спочатку використовувала давньотюркське рунічне письмо, яке поступово було витіснене персько-арабським алфавітом, а потім використовувався алфавіт на основі латинської нотації — однорідний тюркський алфавіт. В 1940 році радянська влада замінила латинський алфавіт на... кирилицю в усіх тюркських країнах. І саме зараз — після російського вторгнення в Україну Киргизстан відступить від радянської мовної інженерії... Раніше, у 2017 році, таке рішення прийняв Казахстан.

Під час семінару Turkish World Common Alphabet Workshop, який проходив у цьогорічній Всесвітній культурній столиці Туреччини — Бурсі, голова комісії киргизької мови проф. доктор Канібек Осмоналієв підкреслив, що перехід Казахстану на латиницю є «містком» для інших сусідніх країн. Осмоналієв зазначив, що Киргизстан, як і Казахстан, перейде на латинський алфавіт.

В результаті наукових доповідей і дискусій, що відбулися в Бурсі, було прийняте рішення, зокрема, про створення «Комісії спільного алфавіту» в рамках Організації турецьких держав для вдосконалення спільного алфавіту тюркського світу. Перше засідання комітету відбудеться в Киргизстані в жовтні. Він також рекомендував прийняти «загальний турецький алфавіт із 34 літер», схвалений на симпозіумі в університеті Мармара в 1991 році як основу для національних алфавітів, які будуть розроблені.

Русскій мір знищать законом про деколонізацію гуманітарної сфери України

Русскій мір легалізувався у Туреччині

Три країни ексСССР судитимуть своїх громадян за участь у війні проти України

Тисячі росіян виїхали до Вірменії, Білорусі, Грузії, Сербії, Казахстану і Монголії: що зробить Казахстан

Запущені по Україні ракети з Каспію видно в небі з Казахстану (відео)

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів