Реконструкція ПП у Шегинях, будівництво нафтопроводу «Броди – Адамова застава». У Львові засідала українсько-польська комісія

20:13 11 березня 2024 р.

Фото до новини

У Львові відбулося 9 засідання українсько-польської міжурядової комісії з питань економічного співробітництва.

Про це інформує пресслужба ЛОВА, пише DailyLviv.com.

Під час засідання розглянули низку питань, зокрема йшлося і про ситуацію на українсько-польському кордоні.

Сьогодні, 11 березня, відбулося 9-те засідання українсько-польської міжурядової комісії з питань економічного співробітництва.

Делегація України працювала на чолі з Віцепрем’єр-міністеркою України – Міністеркою з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

Делегацію Республіки Польща очолив Міністр розвитку та технологій Республіки Польща Кшиштоф Гетьман.

За словами начальника Львівської ОВА Максима Козицького, одним з найчутливіших питань, які обговорили, є ситуація із блокуванням українсько-польського кордону. Українська сторона закликала польську розробити механізми й інструменти впливу, щоб не допускати будь-яких обмежень руху транспортних засобів перед спільними пунктами пропуску, а також забезпечити вільний доступ до під’їзних шляхів, які ведуть до пунктів пропуску.

«Також підписали договір щодо реконструкції прикордонного переходу на міжнародному пункті пропуску для автомобілів у Шегинях. Продовжимо співробітництво у межах хабу Medevak у Жешуві (програма медичної евакуації за кордон) та співпрацю у галузях трансплантології і реабілітації. Задля посилення енергетичної безпеки України, Польщі й інших країн регіону, домовилися активізувати співпрацю, щоб реалізувати проєкт будівництва нафтопроводу «Броди – Адамова застава». Обговорили можливість участі Польщі у відбудові енергетичної інфраструктури України та пролонгації торговельних преференцій ЄС для нашої держави», – розповів за підсумками засідання Максим Козицький.

Читайте також: У пункті пропуску Шегині туалети зачинені, а український прапор нагадує ганчірку, - директорка телеканалу

За його словами, польська сторона висловила зацікавленість у співпраці для відновлення аграрного і продовольчого секторів України, які зазнають значних втрат через напад poсії. Крім того, йшлося про двостороннє співробітництво у сферах захисту довкілля і природних ресурсів, туризму, космосу, літакобудівної промисловості та ветеранської політики.

Наступне засідання Українсько-Польської Міжурядової Комісії з питань економічного співробітництва відбудеться у Польщі.

Як зазначила Ірина Верещук, ця комісія є прикладом того, що сторони можуть і вміють домовлятися та досягати важливих для держав результатів. 

«Я особисто хочу подякувати пану Міністру за те, що ви в такий швидкий спосіб, особисто зробили усе, щоб ця подія відбулася. Користуючись нагодою, хочу подякувати польському народу за все, що ви зробили для наших людей, що ви робите для нас, і що зробите. Від усього серця дякую. Разом переможемо», – наголосила під час преспідходу Віцепрем’єр-міністерка України – Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

Натомість Кшиштоф Гетьман подякував за активну участь і підписання договору щодо реконструкції прикордонного переходу. Польський Міністр наголосив, що в їхній делегації є представники найвищих щаблів влади з усіх відомств, які відповідають за співпрацю з Україною.

«Це є доказом того, що ми надаємо особливої ваги співпраці з вашою державою. Це для нас стратегічне партнерство і дуже важлива робота. 

Я б також хотів сердечно подякувати за відкритість українській стороні. Насамкінець хочу висловити пошану і повагу до рішучості, мужності українського народу, який бореться з агресивним нападником. Польща висловлює свою солідарність з українським народом і буде з вами у хороші і погані часи», – підсумував Кшиштоф Гетьман. 

Нагадаємо, з робочим візитом на Львівщині перебувають Віцепрем’єр-міністерка України, Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук та Міністр розвитку і технологій Польщі Кшиштоф Гетьман.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів