Рад Європи за реєстр збитків України від російської війни і спецтрибунал для керівництва РФ

21:08 17 травня 2023 р.

Фото до новини

Рада Європи заявляє про намір імплементувати рішення про створення реєстру збитків України від російської війни та активно допомагати у створенні спецтрибуналу для притягнення до відповідальності керівництва РФ.

Про це повідомляє DW, пише Dailylviv.com

Голови держав і урядів 46 країн-членів Ради Європи (РЄ) висловили свою підтримку "формулі миру" президента України Володимира Зеленського та запевнили, що підтримуватимуть "Україну та її народ стільки, скільки це буде потрібно". Про це йдеться у підсумковій декларації четвертого саміту РЄ, який завершився у середу, 17 травня, в Рейк'явіку. "Без відповідальності не може бути тривалого миру, тому ми підтримуємо принципи (…), які викладені у "формулі миру" Володимира Зеленського", - говориться у декларації.

У документів також йдеться про те, що функціонування реєстру збитків, завданих Україні внаслідок російської агресії, стане першою складовою майбутнього комплексного механізму компенсації. Цей реєстр було створено під егідою РЄ у рамках відкритої часткової угоди, що її  підписали в ході саміту.

Учасники саміту Ради Європи привітали міжнародні зусилля "щодо притягнення до відповідальності політичного та військового керівництва Російської Федерації за її агресивну війну проти України та прогрес у створенні спеціального трибуналу для злочинів агресії". Рада Європи пообіцяла брати участь у консультаціях і переговорах, спрямованих на створення спецтрибуналу.

В окремому пункті декларації міститься заклик до російської влади з вимогою "негайно звільнити всіх цивільних осіб, примусово переміщених або незаконно депортованих на територію РФ або на території, тимчасово контрольовані чи окуповані Російською Федерацією, зокрема дітей".

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, який також взяв участь у пресконференції, висловив сподівання, що  під час головування Латвії у Комітеті Міністрів РЄ "буде вирішене питання створення спецтрибуналу" для притягнення до відповідальності вищого керівництва РФ за злочин агресії проти України. Латвійський міністр закордонних справ Едгарс Рінкевичс уточнив, що Рада Європи не буде тим органом, який створить спецтрибунал, проте, за його словами, РЄ має хорошу експертну базу, яка може допомогти процесу створення спецтрибуналу.

Розповідаючи про пріоритети головування Латвії у РЄ, Рінкевичс наголосив, що Рига збирається "вирішити ситуацію, за якої громадяни Росії все ще продовжують працювати в різних структурах РЄ". "Ми вважаємо, що ця ситуація неприйнятна і для неї необхідно знайти рішення", - сказав латвійський міністр.

Росія була виключена зі складу Ради Європи 16 березня 2022 року через широкомасштабне вторгнення в Україну.

Як відновити знищені або втрачені документи на право власності: інструкція

В Україні почали надавати до 200 тис грн на ремонт пошкодженого війною житла: як скористатися

Потрібен рік, щоб запрацював міжнародний реєстр збитків, заподіяних Росією Україні

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів