Поїздами до Харкова з неоголошеним візитом прибула очільниця МЗС Німеччини Анналена Бербок

18:09 10 січня 2023 р.

Фото до новини

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок пообіцяла продовжувати підтримку України проти агресивної війни Росії та на шляху до Європейського Союзу (ЄС).

Народ України має «знати, що він може покладатися на нашу солідарність і нашу підтримку», – запевнила політикиня під час візиту до східноукраїнського міста Харкова поблизу російського кордону, яке сильно постраждало від війни.

Про це інформує ZEIT ONLINE, пише Dailylviv.com.

Під час візиту до Харкова, який спочатку тримався в секреті з міркувань безпеки, Бербока супроводжували міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та посол України в Німеччині Олексій Макеєв. Вона є першим членом кабінету міністрів Німеччини, який відвідав східну Україну та Харків з початку російської загарбницької війни. Місто з понад мільйоном населення, яке розташоване лише за 20 кілометрів від кордону з Росією, нещодавно зазнало російських атак.

Підтримка включає зимову допомогу з генераторами, паливом і ковдрами, але «також інші постачання зброї, які потрібні Україні для звільнення своїх співгромадян, які все ще страждають від терору російської окупації», пояснила Бербок. Вона відвідала країну лише через кілька днів після рішення уряду Німеччини про постачання німецьких бронетранспортерів типу Marder, про що Україна неодноразово запитувала.

Бербок наголошує на перспективах України в ЄС

Для неї важливо, щоб "навіть у цю воєнну зиму ми не втратили з уваги місце України в нашій європейській родині", додала міністерка. Українці бачать своє майбутнє в ЄС. Федеральний уряд хоче зробити конкретні пропозиції, щоб країна могла досягти прогресу у зміцненні верховенства права, незалежних інституцій, боротьбі з корупцією та наближенні до стандартів ЄС.

Через те, що повітряний простір над Україною досі закритий, Бербок спочатку вночі сіла на поїзд з Польщі до Києва. Звідти разом з Кулебою та його делегацією вона вирушила рейсом Intercity Express 722 до Харкова приблизно о сьомій ранку за місцевим часом. На маршруті курсують сучасні корейські поїзди, закуплені Україною до Чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

Після зустрічі начальника ХОВА Олега Синєгубова та мера Ігоря Терехова на залізничному вокзалі в Харкові Бербок спочатку відвідав зруйновану підстанцію. Співробітник сказав, що її вже обстрілювали 15 разів. Інфраструктура енергопостачання є головною мішенню російських ракетних атак, які тривають місяцями.

Павербанки для хворих і постраждалих дітей

У дитячій лікарні №16 міністр – сама мати двох маленьких дівчаток – зустрілася з пацієнтами та їхніми батьками. Серед іншого привезла в подарунок кольорові олівці та павербанки – через російські атаки часто зникає електрика. Лікар повідомив про високу якість лікування, а також про проблеми. «Війна зачіпає і душі дітей», – сказала вона. "Тут живуть найсміливіші люди у світі", — відповів Бербок. Це вона сказала і своїм дочкам. Вона хоче показати світові, наскільки сильні харків'яни, а особливо діти, які кидають виклик цій війні.

Міністерка також оглянула північно-східний район Салтівки, який сильно постраждав від російських атак. З огляду на російські атаки на інфраструктуру, вона оглянула зруйновану котельню, відвідала  школу та поспілкувалася з працівниками ТЕЦ. Нині вночі температура в Харкові опускається до двозначних цифр.

Харків - одне з найбільш обстріляних міст

Харків – одне з найбільш постраждалих від війни міст України. За даними міської адміністрації, артилерійськими і ракетними обстрілами пошкоджено понад 8 тисяч будинків. На Салтівці постраждав чи не кожен будинок. Але після успішного контрнаступу українців жителі повертаються сюди і намагаються будувати нормальне життя, попри щоденні авіаційні нальоти. За словами начальника ОВА Олега Синєгубова, на кінець грудня у місті знову проживало близько 1,1 мільйона людей – це майже 80 відсотків довоєнного показника.

Міністерка закордонних справ Німеччини перебуває з візитом в Україні

Німці не втомилися підтримувати Україну: Бербок приїхала до Києва

Німеччина оновила список допомоги Україні

З 1 січня в Німеччині підвищують розмір допомоги для українських біженців

Німеччина також надасть Україні батарею зенітних ракет Patriot, - Шольц

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів