Помер відомий ізраїльський політик, який народився на Львівщині

16:30 4 лютого 2023 р.

Фото до новини

Шейвах Вайс народився 5 липня 1935 року в Бориславі, нині в Україні.

Про це повідомив Президент Польщі Анджей Дуда, пише Dailylviv.com.

«Чудова людина, єврей, ізраїльський патріот, який любив і поважав Польщу. Кавалер ордена Білого Орла. Це велика втрата для польсько-ізраїльських відносин».

Так президент Польщі  Анджей Дуда написав у Twitter, коментуючи смерть колишнього посла Ізраїлю в Польщі Шеваха Вайса.

Шева Вайс — ізраїльський політик, професор політології, член Кнесету, а також його голова; голова Ради Інституту пам'яті Яд Вашем. У 2000-2003 роках був послом Ізраїлю в Польщі.

Президент Анджей Дуда у своєму Twitter написав: «З великим сумом я сприйняв звістку про те, що Шевах Вайс пішов з життя».

Шейвах Вайс народився 5 липня 1935 року в Бориславі на Львівщині. Після початку Другої світової війни його родині вдалося втекти з гетто. Їм допомагали сусіди: поляки – Марія Потежна з сином Томашем та польське подружжя Анна та Міхал Гурале, а також українка Юлія Ласотова.

За свою громадсько-політичну діяльність отримав багато нагород. У 2004 році Президент Польщі відзначив його Великим хрестом Ордена Заслуг перед Республікою Польща. А через п’ять років за діяльність зі зміцнення позицій Польщі на міжнародній арені він отримав від міністра закордонних справ Почесний знак «Bene Merito». Був почесним доктором Варшавського та Вроцлавського університетів, почесний громадянин Валбжиха та Каліша.

Народ Ізраїлю більше ніколи не постраждає від нацистського режиму, - прем'єр-міністр

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів