Організатори «кримського» псевдореферендуму на Донеччині обіцяють введення російських «миротворців»

16:25 10 травня 2014 р.

Фото до новини


Фото: nashivki.moy.su

Про це повідомляють у суботу спільнота «Інформаційний Спротив» та її координатор – керівник Центру військово-політичних досліджень.

Керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук і координатор спільноти «Інформаційний Спротив» («ІС») повідомляє сьогодні, 10 травня, на своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook» і на сайті «ІС»:

«За оперативними даними групи «Інформаційний опір», в Луганській і Донецькій областях проросійські екстремісти проводять посилену агітаційну роботу серед населення за проведення «референдуму», мотивуючи це тим, що Росія введе «миротворців» для стабілізації ситуації.

Її мета – змусити громадян узяти участь у так званому «референдумі», забезпечити розкол України. Головним аргументом для переконання сепаратисти призводять домисли, що при проведенні «референдуму» Росія зможе ввести на територію України «миротворчі війська», що дозволить стабілізувати ситуацію в регіоні. Про те, що саме Росія розпалює вогонь громадянської війни в Україні, і саме дії самих сепаратистів дестабілізують ситуацію в регіоні, замовчується.

Водночас ми відзначаємо, що впродовж останнього тижня російське так зване «експертне співтовариство» (наприклад, фінансовані «Газпромом» московський Фонд стратегічної культури, Академія геополітичних проблем, Центр стратегічної кон'юнктури та інші) посилено просуває тези про необхідність проведення Росією «миротворчої операції» на території України. Головна теза при цьому полягає в тому, що «миротворча операція» повинна проводитися Росією без отримання згоди з боку ООН, оскільки це нібито дозволить Заходу «перехопити ініціативу» і ввести в Україну свої війська, отримавши мандат ООН. 

Хоч, як відомо, абсолютно невиправдане членство Росії як ініціатора агресії в Радбезі ООН не дозволяє цій міжнародної організації докладатибудь-які зусилля з врегулювання кризи в Україні. Включаючи проведення миротворчої операції силами третіх сторін.

Теоретично для проведення «миротворчої операції» у Путіна є два варіанти – проводити її під егідою ШОС (Шанхайська організація співробітництва) чи ОДКБ (Організація Договору з колективної безпеки). Перший варіант відпадає одразу, оскільки Китай, як член ШОС, явно не погодиться на цю глобальну авантюру...

Щодо кишенькового союзу Москви – ОДКБ, то Путін, як відомо, проводить зараз посилену обробку президентів країн-сателітів. Досить згадати хоч би недавнє проведення навчань збройних сил РФ із відпрацюванням питань застосування ядерної зброї під особистим керівництвом Путіна зі запрошенням президентів Білорусі, Казахстану, Киргизії й Таджикистану.

При цьому президент Білорусі Лукашенко, який раніше не підтримував агресію проти України, раптом з незрозумілих причин різко змінив риторику. Ця зміна позиції дивним чином збіглася з повідомленням про готовність Росії надати Білорусі кредит на поповнення золотовалютних резервів у розмірі $ 2 млрд.

Водночас, ОДКБ не має жодних правових підстав для проведення «миротворчої операції» в Україні. Стаття 3 Угоди про миротворчу діяльність ОДКБ передбачає, що ця організація може проводити операції на основі власних рішень тільки на території країн-членів ОДКБ.

У випадку з країнами, що не входять в ОДКБ (а Україна не входить в цю структуру), повинно мати місце рішення Радбезу ООН. Це означає, що будь-яка спроба Росії ввести війська в Україну під якими б то не було приводами, самостійно або в «союзництві» зі своїми сателітами, означатиме пряму військову агресію проти суверенної України. А точніше – другий етап агресії після Криму».

Як повідомляв «Щоденний Львів», журналіст московського інтернет-видання «Lenta.ru» Міхаїл Чернов дійшов у четвер висновку, що Росія готує «миротворчу» операцію в Україні, секретар РНБО Андрій Парубій на запитання «Чи існує ймовірність введення в Україну так званих «миротворчих військ»?» відповів: «Росія введе війська в Україну після тисячі смертей», організатори «кримського» псевдореферендуму на Донеччині за будь-якої явки оголосять, що він відбувся – про це заявив на прес-конференції у суботу самопроголошений голова «Центрвиборчкому ДНР», у Донецьку на добу раніше розпочали незаконний «кримський» псевдореферендум про статус області.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів