Оприлюднено прізвища нардепа і його помічника, якого завербувала ФСБ

14:38 5 липня 2022 р.

Фото до новини

Слідчі Служби безпеки України передали до суду обвинувальний акт щодо ймовірної державної зради помічника-консультанта депутата Верховної Ради, який буцім-то передавав таємні відомости ФСБ Росії. Як повідомляє пресслужба СБУ у вівторок, 5 липня, підозрюваного затримала контррозвідка, останні тижні його тримали під вартою за рішенням слідчого суду.

Своєму російському куратору зрадник передавав розвіддані з різних напрямів. Зокрема, про міжнародну співпрацю, внутрішньополітичний курс, зміцнення кордону з рф і проведення АТО/ООС на сході України.

СБУ не розголошує імені підозрюваного, втім публікує відеозапис його допиту. Як з'яcувала DW, мова йде про Ігора Гармашова, помічника члена парламентського комітету з питань національної безпеки оборони і розвідки, мажоритарника від Харкова Юрія Здебського ("Слуга народу").

Здебський, який до 2018 року служив в Державній прикордонній службі (ДПС), розповів DW, що Ігор Гармашов тривалий час був його опосередкованим начальником та працював у департаменті міжнародного співробітництва прикордонників. "Коли мене обрали депутатом, я запросив його до себе, як людину, обізнану в роботі прикордонної служби, людини, яка багато років вирішувала питання демаркації кордону", - розповідає депутат.

СБУ стверджує, що ФСБ завербувала Гармашова ще 2014 року, тобто ще під час служби в ДПС. Юрій Здебський запевняє, що підозрюваний не мав доступу до державної таємниці під час роботи з ним, та навіть не відвідував самостійно приміщень Верховної Ради.

"Він працював переважно з дому, надсилав моїй помічниці документи, запити до органів державної влади. Це була службова, а не таємна інформація", - каже депутат. З документів, розміщених на сайті парламентського комітету з нацбезпеки, випливає, що Гармашов був секретарем робочої групи з питань розвитку та вдосконалення законодавчого забезпечення державної прикордонної політики України.

"Я був у шоці, коли його затримали... Може він, падло, десь щось і виказав", - емоційно заявив DW Юрій Здебський, запевнивши, що співпрацює зі слідчими СБУ.

СБУ ліквідувала на Херсонщині агентурну мережу розвідуправління Чорноморського флоту Росії

У Перемишлі затримали агента ҐРУ: що робив

В Укрзалізниці виявили чотирьох російських агентів: хто вони

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів