Одна республіка і 5 областей хочуть вийти зі складу РФ: Ерзянь Мастор

00:19 5 жовтня 2022 р.

Фото до новини

Ерзянський національний з’їзд постановив домогтися для держави Ерзянь Мастор незалежності і виходу зі складу РФ.

В естонському місті Отепяе завершив роботу Ерзянський національний з’їзд, скликаний в еміграції через репресії, що посилюються в РФ. Делегатами, після бурхливих обговорень і суперечок, було прийнято резонансні постанови: про нові цілі і завдання національного руху, які включають боротьбу за незалежність і вихід ерзянських територій зі складу РФ, затвердження бажаних кордонів, а також ключові принципи побудови нового державного утворення.

Про це повідомив Informnapalm, пише Dailylviv.com.

Ерзя — один з найчисельніших фінно-угорських народів РФ, що проживає в Поволжі. Під час Всеросійських переписів населення ерзян нерідко записують під екзонімом «мордва», поєднуючи в одну національну групу з мокшанами, що ускладнює підрахунок ерзян. Загальна чисельність — близько 500 тис осіб. Ерзянська мова — фінно-угорська мова фінно-волзької групи, одна з трьох державних мов Республіки Мордовія, поряд з мокшанською і російською. Визнають християнство (православ’я і лютеранство), а також традиційну національну релігію інешкіпазію.

Ерзянський національний рух тричі офіційно засуджував розв’язання російською владою війни проти України: один раз у 2014 та двічі у 2022 році. З ерзянським підпіллям пов’язують підпал військкомату в Рузаївці (Республіка Мордовія), а також поширення антивоєнних листівок у Саранську в липні 2022 р. Також відомо про ерзянських добровольців, які воюють в Україні проти ЗС РФ, є підтверджені дані про втрати серед ерзянських вояків.

Виживання ерзян як народу у складі РФ неможливе — такий вердикт делегатів. Вихід — створення федеративної держави Ерзянь Мастор.

Територія держави Ерзянь Мастор включатиме землі Республіки Мордовія, Пензенську, Ульяновську, частини Нижегородської, Рязанської і Самарської областей. Адміністративний устрій: 8 кантонів (із яких два — татарські національні) й автономна Мокшанська Республіка. Столиця федерації — Саран Ош.

З’їзд ухвалив, що до моменту проголошення незалежності Ерзянь Мастор боротьбу ерзянського народу за самовизначення очолює Кірдійюр (національні представницькі органи) і особисто Інязор (головний старійшина). 

Ерзяни підтримали Декларацію про деколонізацію Росії, прийняту в Празі 23 липня 2022 року на Форумі вільних народів Росії, і закликали народи Російської Федерації до боротьби за розвал імперії та створення на захоплених землях цих народів незалежних держав.

Участь у роботі з’їзду, в статусі гостей, узяли комі, карели, іжорці та марі. 

70% російського населення має спільний ген з китайцями та фінами, – експерт

Важко уявити якута, ерзя, мокшу, вепса чи карела, який мріє «віджати» Крим чи загинути на Донбасі, – соціолог

Лист Путіна: інструкція перемоги України над Москвою (персональна відповідь убивці)

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів