Одеса без Катерини II і Суворова: міськрада вирішила демонтувати пам'ятники

13:15 30 листопада 2022 р.

Фото до новини

Одеська міська рада під час засідання сесії 30 листопада підтримала рішення демонтувати та перенести пам’ятник "Засновникам Одеси" у центрі зі скульптурою Катерині II та пам'ятник Олександру Суворову.

Про це повідомила кореспондентка Суспільного, пише Dailylviv.com.

За демонтаж пам'ятника Катерині II проголосував 43 депутати, один не голосував. Демонтаж пам'ятника Суворову підтримав 41 депутат, троє не голосували.

Міський голова Геннадій Труханов нагадав, що є пропозиція створити в місті парк імперського минулого, куди, зокрема, можуть перемістити й пам'ятник Катерині II. А поки його передадуть на тимчасове збереження. Згідно з поправкою, яку внесли в проєкт, пам'ятник перенесуть до музею.

24 листопада за проєкт рішення про демонтаж пам’ятника Катерині II проголосував виконавчий комітет. Схоже прохання про демонтаж пам'ятника Катерині II вже розглядалося на минулому засіданні міськради, однак тоді депутатам не вистачило голосів для ухвалення рішення.

20 жовтня в Одесі завершилось електронне опитування щодо долі пам'ятника Катерині II. Більшість голосів — 3 914 — віддали за варіант "демонтувати пам’ятник повністю".

Нагадаємо, місцева влада Одеси після російського вторгнення не раз змінювала свою думку щодо долі пам'ятника "Засновникам Одеси": спочатку посадовці висловлювалися проти "знищення історії", проте пізніше змінили позицію. Як змінювалося ставлення міської влади до пам'ятника Катерині II в Одесі читайте у матеріалі Суспільного.

Пам'ятник російському полководцю Суворову, який штурмував Ізмаїл, стоїть в Одесі з 2012 року. Тоді його відкривали із російськими триколорами та театральними дійствами, зараз — хочуть знести вслід за Катериною ІІ. Журналістка Суспільного розібралася, яке значення для Одеси має Олександр Суворов та чому тут стоїть його скульптура.

Кислиця пропонує повернути історичну назву Росії та офіційно називати її Московія

У Тернополі демонтували пам'ятник Пушкіну. Запізнилися на 12 років

У Львові ініціюють перейменування 32 вулиць, пов'язаних з рускім міром

Малоросійська еліта в Україні живе інтересами Росії, - Перепелиця

Не Росія, а Раша. У Львові пояснили, як і чому треба називати північного сусіда

У Львові назвали головну рису українців, яка є причиною всіх поразок

Вініл Клуб у Львові зняв з поличок всю продукцію, яка дотична до росії чи її культури

 

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів