Нідерланди висилають з країни російських дипломатів-шпигунів

22:30 18 лютого 2023 р.

Фото до новини

Міністр закордонних справ Хоекстра вирішив це зробити, тому що Росія не припинить таємно призначати офіцерів розвідки дипломатами.

Про це інформує NOS, пише Dailylviv.com

У посольстві Росії в Гаазі уряд Нідерландів не дозволить працювати більшій кількості дипломатів, ніж у посольстві Нідерландів у Москві. Міністр Хоекстра вважає, що близько десяти співробітників російського посольства повинні будуть піти.

Російські дипломати повинні покинути країну впродовж двох тижнів. Російський торговий офіс в Амстердамі також закриється з вівторка. Крім того, з понеділка буде закрито генеральне консульство Нідерландів у Санкт-Петербурзі. За словами Хоекстра, Росія затримує надання віз нідерландським дипломатам.

Посольство Нідерландів у Москві залишатиметься відкритим. Нідерланди вважають важливим не закривати їх. «Важливо залишати посольства відкритими як канал комунікації, навіть зараз, коли відносини з Росією складніші, ніж будь-коли».

Рік тому Нідерланди також депортувати групу російських чиновників за шпигунство. Тоді мова йшла про сімнадцять дипломатів. За даними спецслужб AIVD і MIVD, вони насправді були шпигунами.

За словами Хоекстри, нинішній крок можна порівняти з ситуацією минулого року. «Це дуже значний крок».

Інші європейські країни тоді також вислали дипломатів. У Бельгії в шпигунстві запідозрили 21 росіянина, чотирьох в Ірландії та одного в Чехії. Подробиць про те, в чому підозрюють росіян, тоді не повідомляли.

Після висилки в Нідерландах на той момент залишалося 58 акредитованих російських дипломатів. Скільки їх наразі – незрозуміло.

Раніше дослідження NOS і Nieuwsuur показало, що сімнадцять дипломатів, яких раніше депортували, працювали на військову розвідку ГРУ і службу безпеки СВР. В основному вони займалися контррозвідкою та шпигунством у сфері високих технологій.

Польща висилає з країни всіх 45 російських дипломатів

Неофіційно. Дим над посольством: росіяни спалюють документи у Варшаві

Найважливішого інформатора США в Росії вже, мабуть, немає

Вулицю у Копенгагені, де розташоване російське посольство, назвали Українська

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів