Не за сценарієм: у прямому ефірі CNN херсонці виконали гімн України (відео)

19:56 12 листопада 2022 р.

Фото до новини

Вісім місяців мешканці українського міста Херсона живуть під жорстокою російською окупацією. Але в п'ятницю українські війська увірвалися в місто, а російські війська відступили на схід.

Про це йдеться в сюжеті каналу CNN, журналісти якого першими з-поміж закордонних ЗМІ прибули у звільнений від росіян Херсон, пише Dailylviv.com.  

"Мешканці не мають води, Інтернету та електроенергії. Але коли знімальна група CNN увійшла в місто в суботу, настрій був ейфорійним.

Під час знімання у прямому ефірі на центральній площі Херсона одні з натовпу місцевих жителів співали гімн, а інші вигукували «Слава Україні!». – слава Україні, патріотичне вітання.

«Ми почуваємося вільними, ми не раби, ми українці», – сказала жителька Ольга CNN.

Місцеві жителі також підіймалися на дахи будівель, зокрема кінотеатру, на площі, щоб встановити українські прапори. Солдатів, які проїжджають, зустрічають вигуками та просять розписатися на прапорах.

Коли на початку війни ввійшли російські війська, це було місто, яке намагалося чинити опір: людей вивозили, катували, зникали, розповідають мешканці.

«Нас лякала [російська] армія, нас лякали солдати, які будь-якої миті можуть зайти в наш дім, у наш дім – просто відкрити двері, ніби вони тут живуть, і вкрасти, викрасти, катувати», – сказала Ольга. .

Але зараз на центральну площу щойно звільненого міста з’їжджаються люди, оповиті українськими прапорами, співають та скандують «Свободу Україні».

«Усі тут святкують на площі. Люди носять український прапор, вони обіймаються з солдатами, вони вийшли подивитися, як це – мати свободу», – сказав Робертсон.

Катерина описала звільнення як «найкращий день» у своєму житті після восьми місяців російської окупації. «Наше місто вільне, моя вулиця вільна», — сказала вона CNN.

Інший місцевий житель, на ім'я Андрій сказав, що дуже радий бачити українських військових.

«Я думаю, що тут було вбито багато людей. Просто ми цього ще не знаємо», – сказав він про період окупації.

Український спецпризначенець, який назвався лише Даніелем, розповів CNN, як його підрозділ першим прибув до Херсона. «Мій командир поставив прапор на даху будівлі», — сказав він.

«Нарешті це був справжній вибух для нас. До 11 [листопада] це було п’ять днів важкої роботи, справжньої важкої роботи. Українські воїни, як завжди, лише вкотре підтвердили, що вони сильніші за росіян».

Він додав, що мирні жителі Херсона є «справжніми героями» за те, що так довго протрималися під російською окупацією. «Я не можу уявити, які вони щасливі зараз», — сказав він.

Команда CNN стала першими міжнародними журналістами, які досягли центру Херсона після того, як він змінив власника за останні 48 годин.

У п'ятницю Росія оголосила, що відійшла зі західного берега Дніпра в стратегічному південному районі Херсона, залишивши однойменну регіональну столицю та прилеглі території українцям.

Відступ є серйозним ударом для війни Путіна в Україні. Херсон був єдиною регіональною столицею України, яку російські війська захопили після лютневого вторгнення," - йдеться в сюжеті.

Побачимо, як і в Криму українські сили зустрічатимуть зі сотнями українських прапорів, - Президент

До Херсона повернулася військова адміністрація (відео)

ЗСУ займають нові позиції на Херсонщині: до вечора будуть гарні новини, - ОК Південь

Херсон - у темряві: Росія зруйнувала всю енергосистему, - ДТЕК

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів