НАТО підтримуватиме Україну до її перемоги: зустріч у Берліні

18:46 15 травня 2022 р.

Фото до новини

У НАТО вважають, що хоча наступ Росії на Донбасі "загальмував", війна може тривати ще довго. А Україна одержить стільки допомоги, скільки країна потребуватиме цієї підтримки для своєї самооборони.

Глави МЗС країн НАТО обговорили в Берліні, як допомогти Україні, передусім військовою підтримкою. Про це за підсумками неформального засідання міністрів закордонних справ Альянсу в Берліні у неділю, 15 травня, заявила глава МЗС Німеччини Анналена Бербок (Annalena Baerbock), повідомляє кореспондент DW, пише Dailylviv.com.

"Ми єдині в тому, що ми наші національні зусилля - передусім у військовій підтримці - не маємо права ослаблювати і не будемо ослаблювати, причому стільки, скільки Україна потребуватиме цієї підтримки для своєї самооборони", - наголосила Бербок. "Ми всі усвідомлюємо, що ця війна не завершиться так швидко", - додала глава МЗС ФРН.

Натомість генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вказав на те, що війна Росії проти України не йде так, як планували в Москві: "Їм не вдалося взяти Київ, вони відступають від районів довкола Харкова, їхній головний наступ на Донбасі загальмував". На думку Столтенберга, президенту Росії Путіну не вдалося досягти своїх "стратегічних цілей": Україні на вдалося завдати поразки, НАТО "сильніше, ніж будь-коли", а Європа і Північна Америка єдині. "Україна може виграти цю війну. Українці хоробро захищають свою країну", - додав генсек Альянсу.

Він також пообіцяв, що країни НАТО посилюватимуть і продовжуватимуть військову підтримку України.

Відповідаючи на запитання про те, чи можливий діалог з Росією, міністерка закордонних справ Німеччини наголосила, що "діалог повинен бути завжди". "Але ми жорстким чином з'ясували, що остання форма діалогу, котра у нас була, а саме ОБСЄ, - була підірвана російською стороною", - розповіла Бербок.

Вона нагадала про всі намагання переговорів, зокрема у "нормандському форматі" та в Мінську, а також про спроби президентів США, Франції, Туреччини, канцлера Німеччини вести діалог з Росією. Але Москва відкинула їх усі, "й тому у нас не залишилося іншого вибору, крім як дати зрозуміти, що ми не лише цілковито підтримуємо Україну, бо ми й раніше її підтримували, але також надаємо Україні військову допомогу, щоб вона могла захищати себе", додала Бербок. 

Велика Сімка надаватиме Україні військову та оборонну допомогу скільки буде потрібно

Україна може виграти війну з Росією

Росія продовжує комуністично-радянські політичні репресії щодо українців

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів