Музичні сервіси почали блокувати українську пісню Червона калина

23:11 9 листопада 2022 р.

Фото до новини

У Росії її назвали «гімном екстремістської організації».

Про це інформує телеграмканал "База", пише Dailylviv.com.

"База" виявила, що в "Яндекс Музиці" більше не можна прослухати пісню "Ой, у лузі червона калина". У техпідтримці сервісу пояснили, що її заблокували через Роскомнагляд, оскільки регулятор «скерував усім музичним платформам повідомлення про необхідність обмежити доступ до цього треку».

При цьому сервіс не блокував «Червону калину» у виконанні Олександра Малініна, а також залишив кілька каверів і реміксів на неї. Що ж до «ВКонтакті», то там українська пісня поки що доступна у всіх варіаціях.

«Червона калина» вперше з'явилася понад сто років тому — український поет Степан Чарнецький написав її для театральної постановки про гетьмана Дорошенка. Потім пісню почали виконувати січові стрільці, які після революції стали на бік Української народної республіки.

У 2022 році пісня "Ой, у лузі червона калина…" набула нової популярності після виконання Андрієм Хливнюком у перші дні російського вторгнення та кавер-версії культового гурту "Пінк Флойд" під назвою Hey, Hey, Rise Up!. Її часто почали виконувати в Україні та за кордоном, пісня стала символом незламності України.

2022 року за пісню взялися російські чиновники — наприклад, у жовтні «Місіс Крим» Ольгу Валєєву оштрафували на 40 тисяч за виконання пісні, а її подругу посадили на десять діб. Тоді ж місцеве МВС назвало «Червону калину» «гімном екстремістської організації».

Рекордний хор: 848 осіб співали гімн Українських Січових Стрільців

У Львові відбудеться загальноміський флешмоб

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів