Мінкульт погрожує УГКЦ під тиском СБУ (відео)

19:38 15 січня 2014 р.

Фото до новини


Фото: 20khvylyn.com

У цьому зізнався директор його департаменту релігії Михайло Мошкола.


Відео: 5 канал

Народний депутат від Всеукраїнського об'єднання «Батьківщина» Олександр Бригинець повідомляє в середу на своїй сторінці в мережі «Facebook», що під час сьогоднішнього засідання парламентського комітету з питань культури і духовності директор департаменту релігії мінкультури Михайло Мошкола повторив погрози, озвучені раніше ним у листі Українській греко-католицькій церкві від 3 січня. Нардеп інформує:

«На засіданні комітету ВРУ з питань культури іде обговорення листа-погрози Мінкульту до УГКЦ. Щойно представник Мінкульту фактично повторив ті самі погрози. Тож заяви про те, що Мінкульт не планує тиск – це повна брехня. Схоже, Мінкульт, який став духовним Беркутом, треба теж пікетувати».

Бо Олександр Бригинець переконаний, що у зв’язку зі зміною євроінтеграції на Митний союз, українська влада почала діяти в стилі російської церкви, яка традиційноатакувала греко-католиків у радянський період.  «Всі церкви здійснюють служби на Майдані, але СБУ почало атаку винятково на греко-католиків. Я не греко-католик, але я обурений такими діями СБУ і їх підручних мінкультівців», – наголосив Бригинець.

Він також закцентував увагу на тому, що «атака» міністерства культури на Українську Греко-Католицьку Церкву була здійснена за ініціативи СБУ. Про це мовиться й в повідомленні «5 каналу» під заголовком «У Мінкульті зізнались – погрожували УГКЦ їх змусила СБУ»:

«На греко-католиків Міністерство культури нацькувала Служба безпеки України. Саме з подачі СБУ писали листа предстоятелю греко-католицької церкви з погрозами через буцімто незаконні богослужіння на Майдані.

У цьому зізнався директор Департаменту релігії Мінкультури – Михайло Мошкола. За його словами, лист підготував саме його підлеглі і навіть без відома міністра культури, який перебував у відпустці. Усе це пан Мошкола розповів після тривалого допиту і словесного обстрілу, під який він потрапив на засіданні Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності.

Комітет сьогодні висловив Міністру культури недовіру і підготував низку вимог – негайно відкликати скандального листа, вибачитися перед вірянами греко-католицької церкви, чиї релігійні почуття були ображені, і піти у відставку. Це стосується міністра, його першого заступника та авторів листа. Також парламентський комітет планує звертатися за роз’ясненнями до СБУ».

Як інформував «Щоденний Львів», в листі на адресу УГКЦ за підписом першого заступника міністра культури України Кохана той погрожував, що недотримання положень статті 16 закону «Про свободу совісті і релігійні організації» може слугувати підставою для порушення перед судом питання про припинення діяльності відповідних релігійних організацій, на що Патріарх Української греко-католицької церкви Святослав (Шевчук) відповів: «Ми завжди є, були і будемо із своїм народом», а нардеп Бригинець пояснив що влада тисне на УГКЦ, щоб збільшити свій електорат на президентських виборах: «Хочуть пояснити, що московська церква найважливіша, а уніати – це другорядне», екс-нардеп Чорновіл вважає, що тиском на УГКЦ хочуть розколоти Україну за «югославським» сценарієм, а влада «виправдовується», що погрожувала УГКЦ через скарги сектантів, тим часом у Львові, звісно ж, обурені погрозами влади на адресу УГКЦ.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів