УГКЦ не зважатиме на погрози влади

14:30 13 січня 2014 р.

Фото до новини


Фото: korrespondent.net

Патріарх Української греко-католицької церкви Святослав (Шевчук) запевняє: «Ми завжди є, були і будемо зі своїм народом».

Як уже інформував «Щоденний Львів» – у повідомленні «Влада погрожує «припиненням діяльності» церков (відео)», УГКЦ отримала листа від міністерства культури про можливі судові позови. Патріарх Української греко-католицької церкви Святослав (Шевчук) повідомляє сьогодні, 13 січня, що, така реакція відомства викликана участю представників духовенства у масових акціях протесту.

«У цьому листі вперше за всі роки існування незалежної України прозвучало попередження, і можна навіть назвати його погрозою, про те, що релігійні громади УГКЦ в судовому порядку можуть бути позбавлені легального статусу», – інформував також Патріарх, однак запевнив, що церква завжди була з народом, який є «серцевиною церкви».

«Ми ніколи не заохочували і не благословляли жодних протиправних дій. Ми завжди виховували правову культуру. Ми завжди закликали виконувати закони України відповідно до Божого закону, а відтак, до соціальної доктрини церкви», – зазначив також Патріарх.

Предстоятель УГКЦ повідомив також, що церква заохочує вірян бути активними учасниками суспільного процесу. «Вміти відчувати справедливі закони, а відтак, бути активними учасниками суспільного процесу. Церква не є учасником політичного життя, але вона є невід'ємною частиною громадянського суспільства», – пояснив Патріарх, додавши, що церква несе мир і терпимість, тому місце проведення мирних акцій є найвідповіднішим для служіння і повчання.

Про це повідомляє сьогодні, 13 січня, «ТСН.ua». Натомість «ICTV» інформує в понеділок:

«У листі на ім’я Предстоятеля Греко-Католицької Церкви йдеться про нібито порушення вимог законодавства України про «свободу совісті та релігійні організації» представниками Української Греко-Католицької Церкви на Майдані Незалежності. Молитовні намети взагалі не мають права на існування.

«Проведення публічних богослужінь, релігійних обрядів, церемоній та процесій може негативно позначитись на стані довіри між державою і церквою. Недотримання приписів, згідно з положеннями статті 16 Закону України, може слугувати підставою для порушення перед судом питання про припинення діяльності відповідних релігійних організацій», –  ідеться в листі Мінкульту.

Подібна інтерпретація закону шокувала духовенство і журналістів. На прес-конференції Глава греко-католиків Святослав (Шевчук) наголошує: «Місія Церкви – бути з народом. Ми завжди є, були і будемо із своїм народом. Незважаючи на різні погрози чи перешкоди, які хтось може нам ставити, оскільки ми вважаємо, що це є серцевина місії церкви. Тому церква не є учасником політичного життя, але церква є невід’ємною частиною громадянського суспільства».

З кінця листопада молитовний намет став прихистком для вірян. Тут сповідають, моляться, відправляють Літургії. Дають поради.

Цікаво, що намет – міжконфесійний. Його встановили миряни, які з’їжджалися з усіх куточків країни. 

Людей не ділять на наших і чужих. Тут мирно співіснують католики та православні.

«Був момент, коли побачили, що не вміщаються в наметі охочі прийти на молитву, то поруч розгорнули великий, і сказали «От ви беріть цей великий, а нам цього вистачить». Тобто повністю самі мітингувальники створили нам це місце», – каже протоієрей, голова інформаційної служби УГКЦ Верховний Архієпископ Києво-Галицький, о. Ігор Яців.

Церква на Майдані має об’єднавчу силу. Благословення – чи не єдина опора дня прийдешнього. Молитва за мир зі сцени, гуртує миролюбно налаштованих людей.

Цю останню духовну зброю чиновники намагаються заборонити в дикий спосіб. Кепкуючи, вони прописали, що місце священників в церкві і на цвинтарях.

«Молитва за мир. Це є відповідне місце для молитви. Для цього не потрібно якогось окремого дозволу державної влади», - каже глава УГКЦ Святослав Шевчук.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів