Влада погрожує «припиненням діяльності» церков

11:02 13 січня 2014 р.

Фото до новини


Фото: korrespondent.net

Про це мовиться в листі за підписом першого заступника міністра культури України Кохана.

Глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав висловив нерозуміння позиції державних чиновників, які погрожують припиненням діяльності цієї релігійної організації. Про це глава церкви заявив на спеціально скликаній прес-конференції.

Підставою для її проведення став отриманий УГКЦ у різдвяні дні лист, за підписом першого заступника міністра культури України Кохана. У цьому листі йдеться «про релігійну діяльність, яку в порушення вимог законодавства України про свободу совісті та релігійні організації здійснюють представники, зокрема, Української греко-католицької церкви на майдані Незалежності міста Києва впродовж грудня минулого року та на початку нового 2014 року».

Лист містить кілька приписів і завершується так: «Недотримання наведених приписів, згідно з положеннями статті 16 Закону України «Про свободу совісті і релігійні організації», може слугувати підставою для порушення перед судом питання про припинення діяльності відповідних релігійних організацій».

«Ми переконані, що молитва за мир разом із тими, хто в мирний спосіб виявляє своє бажання жити у правовій державі, – це є відповідне місце для молитви. Для цього непотрібно якогось окремого дозволу державної влади», – сказав на прес-конференції глава УГКЦ.

Повідомляючи про це, «Радіо Свобода» нагадує, що наприкінці минулого року Блаженніший Святослав висловив свою солідарність з тими, хто не боїться говорити правду, й занепокоєння з приводу поширення насильства в Україні.

Погрозами «припинити діяльніс вона ть релігійних організацій», які підтримують протестувальників, влада засвідчує одне з двох – або не усвідомлює, що на захист українських церков стануть мільйони їх вірних, або навпаки – сподівається спровокувати їх на більш радикальну протидію, аби запровадити надзвичайний стан.

Натомість «Інтерфакс-Україна» повідомляє в понеділок:

«Керівництво Міністерства культури України звернулося до глави Української греко-католицької церкви, верховного архієпископа Києво-Галицького Святославова (Шевчука) з проханням забезпечити додержання законодавства про проведення публічних богослужінь та вказало на те, що священики повинні мати дозвіл на звершення служінь у таких місцях, як майдан Незалежності в Києві.

«У засобах масової інформації активно поширюються повідомлення та сюжети про релігійну діяльність, яку у порушення вимоги законодавства України про свободу совісті та релігійні організації здійснюють представники, зокрема, Української греко-католицької церкві на майдані Незалежності міста Києва протягом грудня минулого року і на початку 2014 року. Особливе занепокоєння викликає те, що систематичне ігнорування чинного законодавства з боку окремих ієреїв підтримує начебто священноначаліє УГКЦ», – йдеться в листі, підписаному першим заступником міністра культури Тимофієм Коханом, на ім'я глави УГКЦ, фотокопію якого розповсюдив журналіст Мустафа Найєм (датується 3 січня 2014 року).

У Мінкультури нагадали, що згідно з вимогами ст. 21 закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» богослужіння, релігійні обряди, церемонії та процесії без відповідних дозволів можуть проводитися лише в культових спорудах і на прилеглій території, в місцях паломництва, квартирах і будинках громадян і деяких інших місцях (на кладовищах, у місцях окремих поховань і крематоріях).

«В інших випадках, згідно з чинним законодавством, публічні богослужіння, релігійні обряди, церемонії та процесії проводяться кожного разу з дозволу відповідної місцевої державної адміністрації, яка нині відсутня», – наголошується в листі.

У документі зазначено, що недотримання таких приписів може стати підставою для порушення перед судом питання щодо припинення діяльності відповідних релігійних організацій.

«Міністерство культури України офіційно звертається до Вас – забезпечити безумовне додержання законодавства України релігійними організаціями, які входять до складу Української греко-католицької церкви», – наголосив автор листа.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

radiosvoboda.org

 

новобудови Львів