Влада «виправдовується», що погрожувала УГКЦ через скарги сектантів (доповнено відеосюжетом)

22:56 13 січня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Gazeta.ua

Однак чиновник міністерства культури вже запевняє, що воно не буде подавати до суду на греко-католиків.


Відео: ЕСПРЕСО ТВ

Директор департаменту з питань релігій і національностей міністерства культури Михайло Мошкола розповів про те, як з'явився лист міністерства культури Українській греко-католицькоій церкві з погрозою про «припинення діяльності релігійних організацій УГКЦ»: «До нас надходили скарги, надходили листи з боку вірян та простих громадян, що на Майдані працює молитовний намет і це суперечить чинному законодавству».

Мошкола додає: «Богослужіння можуть проводитися, але за умови, що буде виконуватися стаття 21 закону «Про свободу совісті та релігійних організацій». За законом, богослужіння без дозволу місцевої влади можуть проводитися, наприклад, в культових спорудах, у квартирах громадян, на цвинтарях. Але у всіх інших випадках релігійні обряди можуть проводитися тільки з дозволу місцевої влади. У них же (в УГКЦ. – Ред.) цього дозволу немає. Тому ми і звернулися до них – шановні, богослужіння проводяться вже більше місяця, але дозволу у вас немає. А якщо раптом щось трапиться у вас? Хто буде нести відповідальність? Зверніться в КМДА, напишіть листа і отримаєте це дозвіл. Які проблеми?»

Чиновник також конкретизував, що серед тих, хто звертався зі скаргами, були колишні члени УГКЦ, які відійшли від неї, критикують церкву: «В основному це були «правовірні греко-католики» (вони себе величають «Українською правовірною греко-католицькою церквою», а її опоненти називають це релігійне об’єднання «сектою Догнала». – «ЩЛ»). – Це ті, які у Львівській області, не зареєстровані. Це колишні члени УГКЦ, які відійшли від неї, критикують церкву. Вони зверталися до нас. Якщо є звернення, ми повинні діяти. Ми не збираємося припинити діяльність УГКЦ, Боже збав. Це буде мій головний біль».

Натомість на запитання про те, чи були направлені подібні звернення іншим релігійним організаціям, адже в молитовному наметі на Майдані здійснюють таїнства і моляться священнослужителі не тільки УГКЦ, а й інших релігійних конфесій, директор департаменту мінкульту відповів: «Молитовний намет належить УГКЦ. Вони його встановлювали, є фотографії, які це підтверджують. Сьогодні в ньому об'єдналися представники різних конфесій, але належить намет УГКЦ (на світлині, якою проілюстроване повідомлення «Щоденного Львова» про виправдовування чиновника мінкульту, чітко видно, що на Майдані встановлено й молитовний намет Української православної церкви Київського патріархату, якому влада принаймні наразі не погрожувала судом. – «ЩЛ»). Вони не вперше проводять публічні богослужіння, то чому не звернутися по дозвіл. У КМДА є відповідна форма».

Однак чиновник підкреслив, що у разі продовження публічних богослужінь у суд міністерство культури звертатися не має наміру. Він запевнив також:

«Це не наші функції. Якщо хтось знову поскаржиться, будемо знову звертатися до УГКЦ. Якщо раптом щось трапиться біля намету або в наметі, вони будуть нести відповідальність. За статтею 16 закону «Про свободу совісті та релігійних організацій» недотримання закону може стати підставою для розгляду в суді питання про призупинення діяльності релігійної організації. Не ми звернемося, то хтось інший звернеться».

Мошкола твердив також, що «не розуміє те, чому лист мінкульту викликав широкий громадський резонанс»: «Не знаю, не можу зрозуміти. Для мене це новина. Бо ми пишемо приписи багатьом релігійним організаціям з різних приводів. Яка проблема? Отримайте дозвіл, і не буде питань. Ситуація на Майдані зараз заполітизована, тому на цю тему пішла така реакція. Це рекомендація, не вимога. Не знаю, навіщо УГКЦ політизувати цю ситуацію. Блаженніший Святослав з приводу листа зі мною не спілкувався».

Про це повідомляє сьогодні, 13 січня, «Коммерсант-Україна». Натомість народний депутат від ВО «Батьківщина» Олександр Бригинець пояснив в ефірі «Еспресо.TV», що влада тисне на Українську греко-католицьку церкву, щоб збільшити електорат на президентських виборах. Коментуючи ситуацію, яка сьогодні склалася довкола УГКЦ, він зазначив:

«Це технологія концентрації електорату. Янукович нам обіцяв з Росією йти – він виконав обіцянку. Друга річ – цей лист, де хочуть пояснити, що московська церква найважливіша, а уніати – це другорядне». 

За словами депутата, у цій ситуації не йдеться про релігію, а лише про політику. Саме за допомогою церкви будуть нарощувати електорат перед наступними виборами.  

«От будуть пропагувати таке: «вам же казали в церкві, що ці уніати і Київська православана – це погано, що ми виступаємо не проти демократії, не проти євроінтеграції, ми виступаємо за цілісність церкви, за союз із братами росіянами», – розповів Бригинець.

Як інформував «Щоденний Львів», в листі на адресу УГКЦ за підписом першого заступника міністра культури України Кохана чітко й недвозначно була сформульована погроза: «Недотримання наведених приписів, згідно з положеннями статті 16 Закону України «Про свободу совісті і релігійні організації», може слугувати підставою для порушення перед судом питання про припинення діяльності відповідних релігійних організацій», на що Патріарх Української греко-католицької церкви Святослав (Шевчук) відповів: «Ми завжди є, були і будемо із своїм народом».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів