Міністр закордонних справ Ізраїлю сказав, як його країна діятиме щодо України

20:10 3 січня 2023 р.

Фото до новини

Ізраїль менше виступатиме публічно, але продовжить надавати Україні гуманітарну допомогу.

Про це повідомляє Newsru.co.il, пише Dailylviv.com.

У вівторок, 3 січня, відбулася телефонна розмова міністра закордонних справ Ізраїлю Елі Коена і керівника МЗС РФ Сєргєя Лаврова за ініціативою останнього. 

Канцелярія МЗС Ізраїлю повідомляє: "Міністр закордонних справ Росії Сєргєй Лавров зателефонував міністру закордонних справ Елі Коену, щоб привітати його з інавгурацією. Міністри обговорили низку двосторонніх та регіональних питань. Міністр закордонних справ Коен говорив про єврейську громаду в Росії і репатріантів з країн колишнього СРСР в Ізраїлі та їх важливості для відносин між країнами".

МЗС РФ з приводу цієї бесіди опублікувало інформацію, в якій зазначено, що керівник російського зовнішньополітичного відомства також "інформував свого ізраїльського колегу про окремі аспекти ситуації в Україні в контексті спеціальної військової операції, що проводиться Росією".

Це була перша розмова між керівниками МЗС Ізраїлю й Росії після початку російського вторгнення в Україну (24 лютого 2022 року). Яїр Лапід, який обіймав посаду голови МЗС Ізраїлю з 13 червня 2021 року до 29 грудня 2022 року, після початку повномасштабної війни в Україні утримувався від спілкування з Лавровим.

Ізраїльські ЗМІ з посиланням на якогось ізраїльського дипломата пишуть, що держсекретар США Ентоні Блінкен 2 січня попросив Елі Коена передати якісь "повідомлення" Лаврову. Але це джерело не уточнило, про що саме йдеться.

Видання Times of Israel пише, що міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба нібито хотів, щоб Коен поговорив з ним до розмови з Лавровим, а оскільки це прохання не було задоволене, то Київ може в найближчому майбутньому відмовитися від контактів з новим головою МЗС Ізраїлю. Джерела у керівництві Ізраїлю заявляли, що незабаром планується бесіда Коена з президентом України Володимиром Зеленським.

Однак у посольстві України редакції NEWSru.co.il заявили: "Кулеба не просив про розмову з Коеном. Нічого не планувалося".

Напередодні у своєму виступі на церемонії вступу на посаду Елі Коен заявив, що 3 січня проведе телефонну розмову з Сєргєєм Лавровим. "У російсько-українському питанні одне ми зробимо напевно - ми менше публічно виступатимемо", - підкреслив міністр і пообіцяв, що Ізраїль "у будь-якому випадку" продовжить надавати Україні гуманітарну допомогу.

лавров зірвав плани Ізраїлю залишатися поза війною між Росією та Україною

Ізраїль відмовиться продавати системи ППО Україні: злякався погроз Росії

Ізраїль надасть Україні обладнання для боротьби з безпілотниками

Зміцнений нейтралітет на прикладі Ізраїлю: Україні пропонують нову концепцію

Ізраїльський мобільний госпіталь покидає Львівщину

Міністр з Єрусалиму відвідав ізраїльський польовий шпиталь на Львівщині

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів