Китай зміцнить оборону Казахстану, Таджикистану, Киргизстану, Туркменістану й Узбекистану

22:15 19 травня 2023 р.

Фото до новини

Пекін бачить Центральну Азію як важливий наземний торговий шлях до Європи в обхід РФ.

Відбулася зустріч голови КНР Сі Цзіньпіна з лідерами Казахстану, Таджикистану, Киргизстану, Туркменістану й Узбекистану, на якій обговорювалися питання розширення співробітництва між цими країнами та Китаєм, зокрема військового. Про це повідомляє агентство «Сіньхуа», пише Dailylviv.com.

У саміті, який відбувається з четверга по п'ятницю, взяли участь президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв, президент Киргизстану Садир Жапаров, президент Таджикистану Емомалі Рахмон, президент Туркменістану Сердар Бердимухамедов та президент Узбекистану Шавкат Мірзійоєв.

Зустріч була названа першим самітом групи С5 і відбулася в місті Сіань на північному заході Китаю. 

Сі Цзіньпін виступив з пропозицією з восьми пунктів, починаючи від розширення торговельно-економічних зв'язків і закінчуючи посиленням діалогу між цивілізаціями та забезпеченням миру в регіоні.

Сі Цзіньпін заявив про необхідність створення механізмів зустрічей та діалогу в галузях промислового розвитку та інвестицій, сільського господарства, транспорту, управління надзвичайними ситуаціями, а також «освіти та справ політичних партій».

Крім заяв про співробітництво у цивільній сфері, зокрема у розвитку торгівлі, голова КНР оголосив про готовність «забезпечити мир» у Центральній Азії та «зміцнити оборону» центральноазійських держав. 

Сі Цзіньпін наголосив, що Китай готовий допомогти країнам Центральної Азії нарощувати потенціал у сфері правозастосування, безпеки та оборони для забезпечення миру у регіоні. Слід продовжувати виявлення ролі механізму координації країн-сусідів Афганістану та спільними зусиллями сприяти миру та відновленню в Афганістані.

При цьому він також сказав, що КНР планує надати 26 млрд юанів для країн, лідери яких зібралися в Сіані, не уточнюючи, на що підуть ці гроші.

Західні аналітики вважають, що Китай бачить Центральну Азію як важливий наземний торговий шлях до Європи в обхід РФ, яка після нападу на Україну стала ненадійною.

Зустрічі Володимира Зеленського у Саудівській Аравії

Казахстан має намір транспортувати нафту до ЄС в обхід росії

Китай показує війну в Україні як вимушені кроки Путіна

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів