Казахстан не хоче через Росію повторити долю бурундука

21:21 25 липня 2022 р.

Фото до новини

Зростання дистанції між Москвою та її найбільшим союзником у Центральній Азії є несподіваним викликом для президента Росії владіміра путіна.

Про це стаття в The Wall Street Journal, пише Dailylviv.com. На початку року Росія направила понад 2000 військових до свого давнього союзника Казахстану, щоб допомогти придушити насильницькі антиурядові заворушення. Через шість тижнів, коли російські війська увірвалися в Україну, Казахстан мав можливість відплатити за послугу, підтримавши вторгнення. Цього не сталося.

Натомість Казахстан приєднався до інших країн Центральної Азії вздовж південного кордону Росії, зберігаючи нейтралітет щодо вторгнення, залишивши Білорусь єдиною колишньою радянською державою, яка запропонувала цілковиту підтримку дій Росії. Казахстан пообіцяв посилити санкції Заходу проти Москви, заявив, що збільшить експорт нафти в Європу через маршрути, що обходять Росію, збільшив свій оборонний бюджет і прийняв делегацію США, яка мала наблизити цю центральноазіатську країну до орбіти Вашингтона.

Зростання дистанції між Москвою та її найбільшим союзником у Центральній Азії є несподіваним викликом для президента Росії владіміра путіна. Впродовж десятиліть після розпаду Радянського Союзу Москва працювала над збереженням впливу в Центральній Азії через військові та економічні альянси зі своїми колишніми "братськими республіками". Головним серед них є Казахстан, багата нафтою країна, яка за територією перевищує Західну Європу. Дві країни мають спільний кордон протяжністю 4750 миль, другий за довжиною кордон у світі після кордону США і Канади.

Вторгнення Росії в Україну — колишню радянську республіку, яка має багато спільного з Казахстаном — змінює ці відносини. Зараз Казахстан переглядає привілейовану позицію Росії у своїй зовнішній політиці та звертається до таких країн, як США, Туреччина і Китай, згідно з інтерв’ю з нинішніми та колишніми казахськими чиновниками, законодавцями й аналітиками.

Показовий момент настав у червні, коли президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв прилетів до Росії на головний економічний форум Путіна в Санкт-Петербурзі. Виступаючи на сцені з російським президентом, Токаєв сказав, що Казахстан не визнає дві підтримувані Москвою сепаратистські держави на Донбасі на сході України, які, за словами Путіна, він визволяє. На запитання модератора панелі, чи тисне Захід на його країну, Токаєв не відповів.

Під час свого візиту пан Токаєв заявив російському державному телебаченню, що його країна не допомагатиме Росії порушувати санкції, але підкреслив, що Росія залишатиметься ключовим союзником. "Казахстан жодним чином не відмовляється від своїх союзницьких зобов'язань", - сказав він.

Це крихкий баланс. Казахстан заборонив антивоєнні демонстрації, які могли б розлютити Москву, але також заборонив публічне демонстрування знака Z, який став провоєнним символом у Росії.

Саясат Нурбек, казахський депутат, посилався на сибірську казку про те, як бурундуки отримали свої смужки, щоб пояснити позицію Казахстану. Дружили ведмідь і бурундук, розповідає історія, і ведмідь у гарному настрої гладив бурундука по спині, але подряпав його кігтями.

«Мораль цієї казки така: якщо ти друг ведмедя — навіть якщо ти найкращий друг, навіть якщо він у доброму настрої — завжди бережи свою спину», — сказав Саясат Нурбек.

Казахстан має намір транспортувати нафту до ЄС в обхід росії

Масові протести в Казахстані придушують силою і з допомогою Росії

Британські високошвидкісні ракети спрацьовують по російських цілях за 5 секунд

Світ переозброюється через напад росії на Україну: Китай і Європа серед лідерів

Три перші протизенітні ракетні комплекси Gepard заїхали з Німеччини в Україну

Україна отримала польські танки з міцнішою бронею, ніж у російських

Росіяни руйнують в Україні релігійні споруди, в тому числі й промосковської церкви

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів