Британські високошвидкісні ракети спрацьовують по російських цілях за 5 секунд

10:53 24 липня 2022 р.

Фото до новини

Британський ЗРК Stormer HVM може виявляти літаки на відстані 18 км і вертольоти на відстані 8 км.

Twitter-профіль Ukraine Weapons Tracker опублікував фото, які підтверджують, що Збройні Сили України уже використовують на фронті зенітно-ракетні комплекси малої дальності Stormer HVM. Автори допису стверджують, що наше військо отримало від Великої Британії усього п’ять таких ЗРК малої дальності.

Інформагентство АрміяInform розповіло про цей вид зброї докладніше, пише Dailylviv.com

Зенітно-ракетний комплекс Stormer HVM (High Velocity Missiles — «високошвидкісні ракети») — це самохідний зенітний ракетний комплекс на гусеничному шасі. Його основне призначення — прикриття від засобів повітряного нападу і розвідки в ближній зоні.

На озброєння британської армії перші Stormer HVM надійшли у 1997 році. Як база використовується британський бронетранспортер FV4333 Stormer, розроблений компанією Alvis plc. У бронетранспортері застосовано легкий і водночас міцний зварний алюмінієвий корпус з протикульовим і протиосколковим захистом.

Stormer має високу мобільність і доволі компактні габарити. У його передньому відсіку встановлено дизельний двигун Perkins T6 3544, потужністю 250 к.с., що здатен розганяти майже 14-ти тонну машину до 80 км/год. Запас ходу при цьому сягає 600 кілометрів. Ходова частина — шестикаткова з торсійною підвіскою. Екіпаж ЗРК — 3 людини.

На даху Stormer HVM змонтована спеціальна поворотна пускова установка для восьми ракет Starstreak. Ще 12 ракет зберігається у кормовому відсіку корпусу. Поряд із пусковою установкою встановлено панорамний приціл з тепловізійним каналом і система попередження про повітряну загрозу для розпізнавання цілей та визначення їхньої пріоритетності. 

За деякою інформацією, Stormer може виявляти літаки на відстані 18 км і вертольоти на відстані 8 км. При цьому від захоплення цілі до запуску ракети проходить менше, ніж 5 секунд.

Stormer HVM не має радіолокаційної станції, тож він нічого не випромінює і не може бути зафіксований бортовими системами попередження про загрозу, які встановлюються на літальних апаратах. Наведення на ціль здійснюється у напівавтоматичному режимі за допомогою лазерного променя.

Сама ж ракета Starstreak здатна вразити ціль на максимальній висоті 5-7 км і на дальності 7 км. Після пуску вона летить до цілі зі швидкістю понад 1 км за секунду! А це значить, що у ворожого літального апарата залишається надзвичайно мало часу на будь-який маневр. Також у ракеті, замість однієї осколково-фугасної бойової частини, використовується три окремих бойових елементи-вольфрамових дротиків, котрі вражають ціль на кінцевому етапі атаки.

У англійців - шок: 450 українських солдатів пройшли навчання у Великій Британії з низки озброєнь (відео)

Великобританія за повний відхід російських військ з території України

Великобританія ініціює надання ракет Harpoons для захисту Одеси

Британія скеровує в Україну броньовані машини Mastiff

Британія скеровує в Україну далекобійні ракетні системи M270 в унісон з американськими HIMARS

 

Великобританія подбає в Україні і про зброю, і про зерно

Великобританія готова розпочати масштабну операцію з підготовки українських збройних сил, - Джонсон

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів