Китай - без Apple і Tesla, а США - без TikTok і Huawei

05:20 7 вересня 2023 р.

Фото до новини

Обидві супердержави стурбовані витоком даних на тлі посиленого акценту на національній безпеці та погіршення відносин.

Китай наказав чиновникам центральних урядових установ не використовувати смартфони Apple. Останніми тижнями співробітники отримували такі інструкції від своїх керівників у робочих групах чату або зустрічах, а директива вже є останнім кроком у кампанії Пекіна, спрямованій на скорочення залежності від іноземних технологій і посилення кібербезпеки. Про це повідомляє The Wall Street Journal, пише Dailylviv.com.

Цей захід Пекіна може мати жахливий ефект для іноземних брендів у Китаї, включаючи Apple. Apple домінує на ринку смартфонів високого класу в країні та вважає Китай одним зі своїх найбільших ринків, що дає близько 19% свого загального доходу.

Інформаційне управління Державної ради Китаю, Національне управління державної служби та Apple не відповіли на запити про коментарі.

Акції Apple у середу впали на 3,6% і показали найгірші показники в Dow Jones Industrial Average.

Пекін упродовж багатьох років обмежував державних службовців у деяких установах використовувати iPhone для роботи, але зараз розпорядження було розширено, кажуть люди. Останнє розпорядження також свідчить про активізацію зусиль Пекіна для забезпечення суворого виконання своїх правил.

Обмеження Китаю відображає подібні заборони в США проти Huawei Technologies, а також проти офіційних осіб, які використовують TikTok, що належить Китаю. 

Обидві супердержави стурбовані витоком даних на тлі посиленого акценту на національній безпеці та погіршення відносин.

У липні Китай почав впроваджувати широке оновлення закону про боротьбу зі шпигунством. Пекін може бути стурбований бекдорним доступом до даних державних службовців. 

У Китаї закликали свої відомства та державні підприємства замінити іноземні технології, включаючи комп’ютери, операційні системи та програмне забезпечення на власні продукти, які вони вважають безпечними та контрольованими.

У 2021 році уряд Китаю  обмежив використання автомобілів Tesla військовим персоналом і співробітниками ключових державних компаній, посилаючись на побоювання, що дані, які збирають автомобілі, можуть бути джерелом витоку з питань національної безпеки, повідомляє The Wall Street Journal.

Apple, одна з найдорожчих американських технологічних компаній, яка покладається на Китай і як на великий ринок, і як на виробничий майданчик, була значною мірою врятована від технологічної битви між двома провідними економічними державами світу. Оскільки більшість продуктів Apple збирається в Китаї, Apple є джерелом мільйонів робочих місць у цій країні через своїх контрактних виробників і постачальників.

Упродовж багатьох років Apple дотримувалася жорстких законів Китаю щодо цифрових свобод, видаляючи тисячі додатків, які китайські чиновники називали незаконними, зі свого магазину додатків. Вони включають програми віртуальної приватної мережі або VPN, які дозволяють користувачам обходити китайські інтернет-фільтри та деякі програми для відеоігор.

Apple домінувала на китайському ринку смартфонів вартістю понад 600 доларів в останні роки після того, як санкції США вдарили по можливості конкурента Huawei виробляти телефони 5G. Китайський виробник обладнання нещодавно представив швидший флагманський телефон, спрямований на те, щоб знову кинути виклик Apple серед користувачів преміум-класу.

Одним з переваг iPhone є його функції безпеки та конфіденційності. У 2016 році між Apple і Міністерством юстиції США велася судова битва через iPhone мертвого терориста, оскільки правоохоронні органи звернулися до Apple за допомогою, щоб розблокувати пристрій, але Apple відмовилася.

Apple і Samsung забороняють на Росії

Китай стурбований обмеженнями США щодо іноземних інвестицій

Китай, Туреччина та інші країни-бенефіціари російської війни в Україні

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів