Китай стурбований обмеженнями США щодо іноземних інвестицій

04:43 10 серпня 2023 р.

Фото до новини

Президент США Джо Байден у середу підписав указ, який забороняє нові американські інвестиції в ключові технологічні галузі, що можуть бути використані для посилення військового потенціалу Пекіна.

Про це повідомляє The New York Times, пише Dailylviv.com.

Указ забороняє компаніям венчурного капіталу та приватних інвестицій вкладати більше грошей у зусилля Китаю з розробки напівпровідників та іншої мікроелектроніки, квантових комп’ютерів і певних програм штучного інтелекту. Представники адміністрації США підкреслили, що цей крок був спрямований на захист національної безпеки, але Китай, ймовірно, розглядатиме його як частину більш широкої кампанії зі стримування його зростання.

«Адміністрація Байдена прагне підтримувати безпеку Америки та захищати національну безпеку Америки шляхом відповідного захисту технологій, які мають вирішальне значення для наступного покоління військових інновацій», — йдеться в заяві Міністерства фінансів. У заяві підкреслюється, що виконавчий наказ є «вузько цільовою дією», яка доповнює існуючий експортний контроль, і що адміністрація зберігає свою «давню прихильність відкритим інвестиціям».

Новий порядок виникає, мабуть, у найважчий момент у відносинах між США та Китаєм відтоді, як президент Річард М. Ніксон і державний секретар Генрі А. Кіссінджер розпочали діалог з Пекіном на початку 1970-х років. Ряд посилених заходів контролю за експортом ключових технологій до Китаю вже викликав відповідні дії з боку Пекіна, який нещодавно оголосив про припинення поставок таких металів, як галій, які є критично важливими для власного ланцюжка поставок Пентагону.

Китай серйозно стурбований наказом США про перевірку іноземних інвестицій і залишає за собою право вжити контрзаходів, заявив у четвер речник міністерства торгівлі Китаю.

Китай сподівається, що США поважатимуть закони ринкової економіки та принцип чесної конкуренції, додав речник.

Сі відмовився підтримати вигаданий Путіним геополітичний конфлікт зі Заходом, - ISW

Китай показує війну в Україні як вимушені кроки Путіна

Китай надав Росії політичну підтримку, - генеральний секретар НАТО

Вісь Китай-Москва дуже небезпечна, - прем'єр-міністр Польщі

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів