Eutelsat може припинити мовлення чотирьох російських дезінформаційних телеканалів

02:47 17 грудня 2022 р.

Фото до новини

Кілька громадських організацій з європейських країн віддавна і наполегливо домагаються заборони ретрансляції російських пропагандистських телеканалів.

Про це повідомляє Голос Америки, пише Dailylviv.com.

У вересні «Репортери без кордонів» (RSF), посилаючись на звіт Комітету Дідро (The Denis Diderot Committee), звернулися до французького регулятора мовлення Arcom з проханням зобов'язати французьку супутникову компанію Eutelsat припинити ретрансляцію «Росія-1», «Перший канал» та інших пропагандистських каналів Кремля, що розповсюджуються двома російськими платформами супутникового телебачення «Триколор» і «НТВ-Плюс».

Arcom вже за кілька днів повідомив Eutelsat про необхідність припинення мовлення трьох основних російських каналів: "Росія 1", "Перший канал" та НТВ.

Комітет Дідро вважає це черговою перемогою, наголосивши у своєму новому прес-релізі, що цього недостатньо, і багато чого ще потрібно зробити: RT, Росія 24, РТР-Планета, ТБ Центр та інші пропагандистські канали продовжують поширюватися через супутники Eutelsat. Крім того, люксембурзька компанія SES, як і раніше, транслює новини RT в Індії та ПАР.

До 9-го пакету санкцій ЄС проти Росії увійшли ті ж канали, а також РЕН-ТВ. 

Санкції торкнулися організацій, які стосуються і російської армії. Це має призвести до заборони каналу "Зірка", який фінансується Міноборони РФ.

Якщо прийняті санкції будуть правильно реалізовані, Eutelsat доведеться відключити щонайменше 10 каналів.

Якщо ж Eutelsat почне в майбутньому транслювати опозиційні телеканали російською мовою, то Кремль може глушити супутниковий сигнал, прогнозують експерти. Хоча Росія й підписала низку міжнародних конвенцій, у тому числі про принцип вільного обміну інформацією. 

"Дуже важливо, щоби російська громадськість була поінформована про все. Це буде болісний процес, як це було для німців після падіння нацистського режиму», - каже Джим Філліпофф, один з членів  Комітету Дідро.

«Воля» відімкне російські канали менше, ніж за добу

За російські серіали телеканали щороку віддавали близько 300 мільйонів доларів – голова Нацради

Російські телеканали неабияк зраділи заклику львівського телеведучого бойкотувати мобілізацію (відео)

1-й канал Росії вперше показав правду про війну: журналістку заарештували і переховують

РНБО вибрала телеканали, яким дозволила мовити

Новий телеканал Козака-Медведчука після години супутникового і кабельного мовлення перейшов на YouTube

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів