РНБО вибрала телеканали, яким дозволила мовити

12:39 20 березня 2022 р.

Фото до новини

Президент України ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони «Про нейтралізацію загроз інформаційній безпеці держави» і «Щодо реалізації єдиної інформаційної політики в умовах воєнного стану», ухвалені 18 березня 2022 року.

Згідно з першим рішенням, компанія «Зеонбуд» — оператор цифрового ефірного телебачення Т2 — працюватиме в особливому режимі «у складі Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення», інформує Детектор медіа, пише Dailylviv.com.

Адміністрація Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, концерн РРТ та «Зеонбуд» мають забезпечити:

  • «стале функціонування об’єктів цифрового ефірного мовлення та безперебійну трансляцію телевізійних каналів в МХ - 1, -2, -3, -5;
  • цілодобовий моніторинг ефірної мережі, обладнання головної станції мультиплексування, супутникових та наземних каналів зв’язку;
  • резервування супутникових каналів доставки програм та обладнання головної станції мультиплексування;
  • резервну доставку телеканалів до цифрових передавачів із залученням альтернативного оператора супутникового зв’язку».

Нагадаємо, раніше російські загарбники зруйнували чи пошкодили низку телевізійних веж, а також узяли під контроль телевізійне мовлення в частині Запорізької та Херсонської області.

Згідно з другим рішенням, «в умовах воєнного стану реалізація єдиної інформаційної політики є пріоритетним питанням національної безпеки, забезпечення якої реалізується шляхом об’єднання усіх загальнонаціональних телеканалів, наповнення яких складається переважно з інформаційних та/або інформаційно-аналітичних програм, на єдиній інформаційній платформі стратегічної комунікації — цілодобовому інформаційному марафоні "Єдині новини #UАразом"». «Вжити заходів» щодо виконання цього рішення рекомендують Національній раді з питань телебачення і радіомовлення.

Нагадаємо, спільний марафон транслюється на загальнонаціональних приватних, державних та суспільних телеканалах. Його створюють медіагрупи «1+1», «Інтер», StarLightMedia, «Україна», парламентський телеканал «Рада» та Суспільне.

Водночас низка телеканалів із загальнонаціональним покриттям, зокрема 5 канал та Прямий, не беруть участі в спільному проєкті та транслюють власний марафон. Також у кожній із чотирьох великих медіагруп один канал виділений для трансляції дитячого та сімейного контенту.

«Детектор медіа» з’ясовуватиме у представників державних органів влади, що означає рішення РНБО для телеканалів, які не беруть участі у трансляції спільного марафону.

Український журналіст, телеведучий та медіаменеджер, народний депутат України від "Європейської солідарності" Микола Княжицький відреагував на затверджене указом президента Володимира Зеленського рішення РНБО про суттєве обмеження кількості телевізійних мовників у національному марафоні.

Відповідна заява Княжицького розміщена сьогодні, 20 березня 2022 року, на офіційній сторінці політика.

"Хтось підсунув Зеленському на підпис указ про затвердження рішення РНБО, відповідно до якого мовити виефірі мають право лише "Інтер", "Плюси", "Україна" і ICTV, які роблять спільний марафон. Вороги у владі штовхають президента не на боротьбу з Росією 24, яку включили у Мелітополі, а на боротьбу з українськими патріотичними каналами, які на відміну від Інтера не підтримували ОПЗЖ і не прославляли агресора", - пояснив ситуацію Микола Княжицький.

На його думку, "це незаконно і несправедливо".

Новий телеканал Козака-Медведчука після години супутникового і кабельного мовлення перейшов на YouTube

В Україні заборонили 11 проросійських політичних партій. Список

МОЗ заборонило 39 білоруських лікарських засобів. Перелік

Україна зможе перемогти у війні з Росією вже у найближчі кілька тижнів, - дослідження

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів