Зі Львова - в Антарктику: троє львів'ян працюватимуть у 27-й експедиції понад рік

17:24 1 лютого 2022 р.

Фото до новини

Магістр НУ "Львівська політехніка" Володимир Хомко є наймолодшим в історії учасником українських антарктичних експедицій.

Визначено склад зимувального загону 27-ї Української антарктичної експедиції, який в березні вирушить на станцію “Академік Вернадський” і працюватиме там понад рік. Про це провідомив у ФБ Національний антарктичний науковий центр, пише Dailylviv.com.

У цій команді буде більше науковців, ніж зазвичай, три жінки та один з наймолодших учасників за всі роки.

“За час українських антарктичних експедицій кількість зимівників змінювалась від 10 до 15 людей, але останніми роками відбирали саме 12 – п’ятеро з команди життєзабезпечення станції та семеро науковців. Цього ж разу ми вирішили посилити наукову частину команди, тож у 27-й УАЕ буде 14 учасників: 9 вчених, по 3 на кожен напрям – геофізика, метеорологія, біологія, та традиційно лікар, кухар, дизеліст, механік і сисадмін”, – розповів директор НАНЦ Євген Дикий.

Він пояснив, що збільшення кількості вчених дозволить Україні розвивати наукові дослідження в Антарктиці, які зараз є особливо актуальними для всього світу. За останні роки було значно посилено можливості досліджень на станції: модернізовано біологічну лабораторію, встановлено низку нових приладів для метеорологічних та геокосмічних вимірювань. Ці нові можливості зумовили необхідність розширити наукову групу. Зокрема, одним із завдань метеорологів 27-ї УАЕ є участь у великому міжнародному проєкті “Рік полярних передбачень”. Інше завдання експедиції – розширення програми спостережень озонового шару, оскільки останній рік виявився аномальним і “озонова дірка” вела себе непередбачувано. 

Також на рішення збільшити склад зимівлі вплинули кліматичні зміни, адже тепер весна на “Вернадському” починається раніше, ніж туди може дістатись літній сезонний загін науковців, тож значно зростає навантаження на біологів-зимувальників.

Очолить 27-му УАЕ один з найдосвідченіших українських полярників – геофізик Юрій Отруба. Він уже 6 разів зимував на “Вернадському” і у попередній, 25-й УАЕ, не лише проводив дослідження, але й був бейскомандером, тобто керівником експедиції.

Серед 14 учасників є11 чоловіків і троє жінок – дві метеорологині та одна біологиня. Відтоді, як 2018-го НАНЦ відновив можливість участі жінок у річних експедиціях після майже 20-річної перерви, це буде найбільша кількість учасниць на зимівлі. До цього в 24-й УАЕ працювали дві жінки – науковиця та лікарка, а в 25-й та 26-й по одній – вчені в галузі геофізики та біології відповідно.

Середній вік членів 27-ї УАЕ – 36 років: найстаршому виповнилося 50, а  наймолодшому – 21. Наразі він є одним з наймолодших учасників всіх українських антарктичних експедицій (до цього був лише один полярник, що вирушив на станцію в 21 рік). З 14 майбутніх зимівників 6 уже працювали в річних експедиціях на “Вернадському”, а для 8 це буде перший такий досвід.

Повний склад 27-ї УАЕ: Науковці. Геофізики: Юрій Отруба (керівник експедиції) 1986 р.н., Київ, НАНЦ, сьома зимівля. Андрiй Сопiн, 1982 р.н., Харків, Радіоастрономічний інститут НАН України, третя зимівля. Олександр Богомаз, 1985 р.н., Харків, Інститут іоносфери НАН та МОН України, перша зимівля. Метеорологи: Сергiй Разумний, 1988 р.н., Вишгород (Київська обл.), Центральна геофізична обсерваторія ім. Бориса Срезневського, третя зимівля. Анжеліка Ганчук, 1994 р.н. Київ, Український гідрометцентр, перша зимівля. Оксана Іваніга, 1994 р.н., Київ, КНУ ім. Шевченка, перша зимівля. Біологи: Сергiй Глотов, 1986 р.н., Львів, Державний природознавчий музей НАН України, перша зимівля. Марта Дзиндра, 1982 р.н., Львів, ТзОВ “Технолаб”, перша зимівля. Сергiй Гоголь, 1972 р.н., Київ, Iнститут експериментальної патологiї, онкологiї i радiобiологiї ім. Р.Є. Кавецького НАН України, перша зимівля. Команда життєзабезпечення: Лікар Василь Матковський, 1991 р.н., Київ, перша зимівля. Кухар Олег Курус, 1980 р.н., Мізоч (Рівненська обл.), друга зимівля. Дизеліст Юрій Лишенко, 1973 р.н., Харків, четверта зимівля. Системний механік Максим Білоус, 1982 р.н., Шепетівка (Хмельницька обл.), друга зимівля. Системний адміністратор Володимир Хомко, 2000 р.н., Львів, перша зимівля.

Для відбору учасників 27-ї УАЕ влітку 2021 року було оголошено відкритий конкурс. На нього подалися 137 охочих. Відбір проходив у кілька етапів, й у підсумку конкурсною комісією було визначено 24 кандидати для основного та запасного складів експедиції. Усі разом вони пройшли злагодження та навчання в грудні минулого року.

Двоє львівських ліцеїстів здобули нагороди на Міжнародній науковій олімпіаді

Львівські науковці розробили біодобрива на основі чорного трюфеля

Львівські науковці розробили безсвинцеві припої і отримали Державну премію

Вісім львівських науковців увійшли до світового списку ТОП 2%

Вчені зі Львова і Києва винайшли новий алгоритм цифрової обробки кольорового зображення

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів