Скандальний вступ до виборів нового ректора в ЛНУ імені Івана Франка

13:10 9 вересня 2023 р.

Фото до новини

Офіційний старт виборів відбудеться наступного року, але кандидати вже розпочали розігрів.

7 вересня 2023 року відбулося закрите засідання комісії з питань етики і професійної діяльности вченої ради ЛНУ ім.Івана Франка, на якому було розглянуто три звернення про «негідну поведінку» професора Ярослава Гарасима. Про це Ярослав Гарасим написав у ФБ, інформує Dailylviv.com.

Нагадаємо, що професор Ярослав Гарасим раніше працював на посадах декана філологічного факультету і проректора університету. Під час останніх виборів ректора ЛНУ ім.Івана Франка проректор Ярослав Гарасим був єдиним суперником чинного ректора Володимира Мельника, якого згодом повторно обрали більшістю голосів на другий термін. Офіційне повідомлення про ці вибори було таким: "Ректором Університету обрано професора Володимира Мельника, за якого проголосували 60,70% виборців. Професору Ярославу Гарасиму свій голос віддали 19,29% виборців. Натомість 3,73% виборців не підтримали жодного кандидата".

Після цього Ярослав Гарасим одразу подав ректору Володимиру Мельнику заяву про звільнення за власним бажанням з посади проректора. Але, вочевидь, суперництво на виборах занадто зіпсувало їхні попередні взаємини. Гарасим і як викладач, і як член вченої ради університету - публічно і в кулуарах - намагався декларувати і реалізовувати тези своєї виборчої програми, що викликало роздратування Мельника. Терпінння ректора увірвалося, коли на сторінці Гарасима у ФБ недавно з'явилися саркастичні коментарі, щодо гучного у медійні сфері конфлікту поміж співвласників лабораторії "Ескулаб", учасником якого був і син ректора універститету. 

Ректор не висловив свої претензії кривднику особисто чи звернувся з позовом до суду. За колективним збігом обставин з'явилася ініціативна група працівників університету- "нижчепідписаних", які скликали закрите засідання комісії з питань етики і професійної діяльности ЛНУ ім.Івана Франка, щоб засудити поведінку Ярослава Гарасима у соціальній мережі. Оскільки журналістів на це слухання не впустили, надалі висвітлення його перепитій у медіа, вочевидь, відбуватиметься переважно за поясненнями Ярослава Гарасима і повним відео- та аудіозаписом засідання, яке зробив він разом зі своєю адвокаткою. 

"Після оголошення текстів звернень обуреної академічної спільноти, виступів трьох з восьми членів цього авторитетного органу вченої ради, заслуховування моїх пояснень і уточнень комісія взяла павзу на ухвалення рішення – два тижні, - написав Ярослав Гарасим у ФБ. - Стисла характеристика процесу:

1. Жодне зі звернень не зареєстроване в загальній канцелярії університету, а одне навіть не датоване і не містить скерування на комісію.

2. Очільник комісії був присутній у двох іпостасях: голова засідання та один із заявників.

3. Відкидаю будь-які сумніви, що комісія ухвалить правильне рішення".

Будь-яке рішення етичної комісії, на думку інсайдерських університетських джерел, не матиме великого впливу на ту об'єктивну подію, тому що у квітні наступного року в ЛНУ ім. Івана Франка має розпочатися конкурс претегдентів перед виборами нового ректора, оскільки за законом Володимир Мельник, який має контракт до закінчення червня 2024 року, не може бути втретє обраний на цю посаду.

За інформацією Dailylviv.com, у Міністерстві освіти і науки з приходом нового міністра є велике бажання допомогти провести ці вибори за освітянськими вимогами ЄС. Так, щоб завдяки новообраному ректору ЛНУ імені Івана Франка почав повертати собі багато в чому втрачені позиції в українських, європейських і світових університетських рейтингах. Пошук ефективного менеджера і організатора сучасного навчального процесу значною імрою залежатиме також і від наглядової ради, яку очолює Тарас Кицмей - підприємець, науковець, економіст і громадський діяч, президент корпорації SoftServe. До складу наглядової ради входять також, зокрема, Віталій Антонов, засновник OKKO Group, Дмитро Шимків, топ-менеджер у галузі інновацій, Євген Бистрицький, вчений-філософ. 

Нагадаємо, що структури Львівського національного університету імені Івана Франка належать 19 факультетів, Інститут післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки, 1 коледж (було 3), 7 науково-дослідних інститутів, 6 музеїв, Астрономічна обсерваторія, Ботанічний сад, Наукова бібліотека, а також низка наукових об’єктів та об’єктів, що становлять національне надбання України, інші науково-організаційні підрозділи та служби.

Борис Джонсон приїхав до Львова (відео)

П'ять студенток і два студенти ЛНУ ім. Франка стали стипендіатами Президента України. Прізвища

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів