Львівському національному університету імені Івана Франка представили нового ректора (відео)

16:04 13 червня 2014 р.

Фото до новини


Фото: vgolos.com.ua

Ним став доктор філософських наук, професор Володимир Мельник.


Відео: zik.ua

Прес-центр ЛНУ інформує сьогодні, 13 червня, в повідомленні «Професор Володимир Мельник – Ректор Львівського національного університету імені Івана Франка»:

«13 червня 2014 року в Дзеркальній залі відбулося Урочисте засідання Вченої ради Університету з нагоди представлення доктора філософських наук, професора Мельника Володимира Петровича – Ректора Львівського національного університету імені Івана Франка. Від імені Міністерства освіти і науки України, Міністра Сергія Квіта, Першого заступника Міністра Інни Совсун і від себе особисто звернувся до учасників урочистостей заступник начальника управління Ігор Кабанов, який подякував Університету в особі Першого проректора, професора Василя Височанського за створення належних умов для максимально прозорого й демократичного проведенн виборів.

Ігор Олександрович зазначив, що 10 червня2014 року кадрова комісія Міністерства одноголосно проголосувала за рекомендацію кандидатури професора Володимира Мельника на посаду Ректора ЛНУ ім. Івана Франка. Представник Міністерства освіти і науки України зачитав наказ  від 11 червня 2014 року № 262-К «Про призначення на посаду Ректора», у якому йдеться: «Призначити доктора філософських наук, професора Володимира Мельника Ректором Львівського національного університету імені Івана Франка з 12 червня 2014 року, строком на пять років, по 12 червня 2019 року, як обраного за конкурсом, згідно з частиною першою статті 39 Закону України «Про вищу освіту», на умовах, викладених у контракті».

Ігор Кабанов привітав Володимира Мельника із призначенням і побажав, аби він зберігав і помножував славу Львівського університету. З вітальним словом виступив Перший проректор, професор Василь Височанський: «Вітаю Вас зі вступом на посаду Ректора і бажаю підтримки від усього колективу нашого Університету!» Василь Степанович висловив сподівання, що Володимир Петрович на посаді Ректора «продовжуватиме розвивати та підтримувати імідж Університету на українському та міжнародному рівні».

Від імені асоціації деканів привітав нового Ректора декан механіко-математичного факультету, професор Михайло Зарічний, зазначивши: «Вірю, що Ваша праця буде спрямована на благо Університету, українського народу та держави!

«Сьогодні студенти отримали свого очільника. Хочу побажати Вам чіткості та смілості в прийнятті рішень, аби Університет здобував нові вершини та перемоги», – привітав професора Володимира Мельника від імені студентства Університету студент філософського факультету Андрій Ткачук.

Від імені майже 3-тисячної спільноти працівників Університету, об’єднаних  Первинною профспілкою організацією працівників ЛНУ ім. Івана Франка, привітав Ректора голова ППОП Володимир Качмар, який висловив переконання, що «співпраця профспілки та нового Ректора в особі Володимира Петровича Мельника буде конструктивною і спрямованою на благо Університету». Перший свій виступ на посаді Ректора Львівського національного університету імені Івана Франка професор Володимир Мельник розпочав словами:

«Для мене це надзвичайно хвилюючий день, і я думаю, що це пов’язано з тією відповідальністю за довіру, яку мені надає колектив – академічна спільнота Львівського національного університету імені Івана Франка. Я свідомий того, що усім нам спільно потрібно зробити все, щоб Університет надалі розвивався  як європейський з українськими національними традиціями.  Я свідомий того, що без об’єднаних зусиль ми не зробимо кроки, які відповідають динаміці нашого часу, викликам сучасного глобалізованого світу.

Уся історія Львівського університету свідчить, що він був науковою інституцією, вищою університетською педагогічною школою, осередком, де гуртувалась українська демократична національна думка. Завжди, особливо в новітній час, Львівський університет відповідав сподіванням національної спільноти України як до університету з глибокими фундаментальними українськими національними традиціями». 

Новий Ректор переконаний, що «у такий непростий для України час Університет і надалі продовжуватиме здійснювати функцію національного творення нашої держави». Задля цього, на його думку, ми маємо, прагнути творити нове, впроваджувати в життя інноваційні форми організації нашої управлінської діяльності, наукової роботи та методичної організації навчального процесу».

«Однак без розвитку фундаментальних засад, ми не зможемо відповідати вимогам класичного європейського університету», – вважає професор Володимир Мельник. А тому закликав усіх присутніх «докладати зусиль, щоби зберегти та розвивати ті традиції, якими пишається наш колектив, які закладені в нашу історію, культуру, мову української нації».

«Тільки за таких умов можливою буде плавна оптимістична перспектива динамічного поступального розвитку Львівського національного університету імені Івана Франка», – переконаний Ректор.

Слова глибокої шани і вдячності адресував професор Володимир Мельник професорові Іванові Вакарчуку – Ректорові Університету (1990-2007; 2010-2013 рр.) та його команді, колегам, які підтримали його на виборах, і тим професорам, «які брали участь у перегонах і, пройшовши цей марафон, показали найвищі якості університетського професора». Ректор також висловив сподівання на підтримку Міністерства, зокрема щодо підготовки нової нормативної бази розвитку вищої освіти в Україні: «Спільно ми повинні зробити серйозні кроки в розвитку вищої школи».

«Наша робота –це робота структурних підрозділів, кафедр і факультетів, але в основі всього є Людина. Вважаю, що всі ми маємо зберігати та зміцнювати той морально-психологічний клімат взаємодії, який є в Університеті. Бажаю колективу впевненості в тому, що ми робимо велику та потрібну для України, її молоді і науки справу. Тому бажаю творчого багатоліття і здоров’я!», – звернувся до членів Урочистої вченої ради та всіх присутніх професор Володимир Мельник.

На завершення урочистостей Перший проректор Василь Височанський повідомив, що надійшли вітальні адреси з нагоди призначення Володимира Мельника Ректором Львівського національного університету імені Івана Франка від ректора Вроцлавського університету Марека Боярського, ректора Київського національного університету імені Тараса Шевченка Леоніда Губерського, ректора Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Бориса Зіменковського, ректора Львівського інституту економіки і туризму Ігоря Бочана та члена-кореспондента НАН України Леоніда Суходуба».

Натомість Західна інформаційна корпорація розповідає в п’ятницю в повідомленні «Новий ректор Франкового університету не планує різких кадрових змін»:

«Новий ректор ЛНУ імені Івана Франка Володимир Мельник не планує приймати різких та необдуманих кадрових рішень. Водночас зазначає, що певні управлінські зміни в університеті відбудуться.

Про це В. Мельник повідомив 13 червня на брифінгу після свого представлення. «Очевидно, що зміни потрібні. Але хочу сказати, що я з повагою ставлюся до колег, передовсім, проректорів, які працювали. Я їх знаю не один рік – це професійні і відповідальні люди», – повідомив В. Мельник.

За його словами, найперше він планує внести зміни до функціональних обов’язків проректорів та структури управління. «Не тому, що існуюча структура вичерпала себе, а тому що є підходи, які дадуть можливість більш ефективно використовувати фінансові, організаційні, мотиваційні чинники, щоб вони доходили до викладача і студента», – пояснив В. Мельник.

«Я не прихильник революційних змін в освіті. Один мудрець сказав – краще я буду жити зі старою істиною, ніж з новою дурістю. Адже йдеться про людські долі. Я проти того, щоб відразу все кардинально змінювати. Це досить велика інерційність системи. Я вважаю, в цілому курс університету – правильний. Треба модернізувати окремі положення, залучати молодь до процесу управління, а не просто змінювати щось заради того, щоб змінювати.

Медицина і освіта дуже близькі у тому, що тут треба дуже обережно діяти, не нашкодивши, бо за всім є людина з її здоров’ям, самопочуттям. Від цього залежить соціально-психологічний і моральний клімат в колективі», – додав ректор університету.

Він також зауважив, що управлінський досвід та досвід прийняття рішень, здобутий під час роботи в ЛОДА у команді губернатора Мирона Янківа (на посаді заступника голови ЛОДА, – ZIK), згодиться на новій посаді.

Окрім того, В. Мельник зізнався журналістам, що ніколи не й не мріяв стати ректором ЛНУ ім.Івана Франка.

«Таки перед собою висот я не ставив і не мріяв про таке. Так складається доля. Я направду таких завдань не ставив перед собою», – сказав він».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів