У безпечному телефоні не має бути нічого, крім телефонної книги

12:16 12 вересня 2023 р.

Фото до новини

Військовим і журналістам, які працюють у зоні бойових дій близько до "нуля", необхідно вмикати на телефоні режим "авіа".

Керівник Головного управління радіоелектронної боротьби та кібербезпеки Генерального штабу Збройних сил України Іван Павленко в інтерв'ю Українській правді порадив українцям не користуватися Telegram на смартфоні. Про це пише Dailylviv.com

Раптове різке падіння заряду – це індикатор того, що з телефоном щось не так, каже Іван Павленко. Це примус перезавантажити телефон. 

"Коли ви перезавантажуєте його, в телефоні з'являється закладка, яка дозволяє отримувати доступ до всіх файлів", - сказав Павленко.

100% гарантій, що телефон чистий, жоден фахівець не дасть. Найнадійніший спосіб у разі підозри зовнішнього втручання – замінити телефон і картку мобільного оператора, відірвати себе від цього IMEI і номера телефону (International Mobile Equipment Identity або міжнародний ідентифікатор мобільного обладнання).

Керівник Головного управління РЕБ та кібербезпеки Генштабу порадив купувати смартфони самостійно чи через довірених осіб у магазинах.

На його думку, не варто користуватися соцмережами на смартфоні й передавати в них важливу інформацію, як і обговорювати таку інформацію по телефону.

Іван Павленко: "У телефоні не повинно бути нічого, крім телефонної книги. Telegram у мене в телефоні фізично не існує. Якщо ми спілкуємося, то використовуємо Signal, можливо, WhatsApp". 

Також Павленко наголосив на важливості вимкнення телефону в зоні бойових дій.

Павленко рекомендує військовим і журналістам, які працюють у зоні бойових дій близько до "нуля", вмикати режим "авіа" на телефоні: "Наприклад, у росіян є система "Леєр 3", яка створює оманну базову станцію і вона може на якійсь території виявляти телефони і відсилати повідомлення. Вона не може послухати вашу розмову, але може визначити місцезнаходження телефону. Велика загроза – це скупчення телефонів".

ФСБ відстежує листування користувачів у Telegram, WhatsApp, Signal

Telegram шпигує на macOS

Операція Telegram: 7 причин для обмеження російського додатку в Україні

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів