ФСБ відстежує листування користувачів у Telegram, WhatsApp, Signal

11:38 3 липня 2023 р.

Фото до новини

ФСБ та поліція отримали можливість відстежувати листування у зашифрованих месенджерах Telegram, Signal та WhatsApp і в окупованих Росією регіонах України.

Спецслужби можу дізнатися, хто з ким, де і коли спілкується, але не прочитати повідомлення. Про це повідомила The New York Times, яка одержала документи російських постачальників технологій для силовиків, інформує Dailylviv.com.

Російська влада за останні роки зуміла накопичити великий арсенал інструментів для боротьби з інакодумством в інтернеті, за рахунок чого Росія «швидко наздоганяє Китай та Іран». Війна та бажання боротися проти супротивників війни підвищила попит силовиків на ці технології та підштовхнула до розвитку нових систем стеження, пише NYT.

Серед лідерів цього ринку – компанія «Цитадель», яку колись частково контролював Алішер Усманов.

Найнебезпечніша для росіян розробка, як пише NYT, – це програма NetBeholder, придумана однією з дочірніх компаній «Цитаделі» – «МФІ Софт». Вона здатна відстежувати, куди прямує зашифрований трафік месенджерів WhatsApp, Signal або Telegram. Наприклад, програма може визначити, хто з ким розмовляє, коли і де, і з'ясувати, чи прикріплений файл до повідомлення. Раніше таку інформацію можна було отримати тільки від виробників додатків.

Ще одна функція NetBeholder дозволяє визначити, чи використовує людина кілька телефонів, а також скласти карту контактів цих телефонів з гаджетами інших людей. Крім того, оператори програми можуть обчислити, які телефони знаходилися в тому самому місці в певний день. Також програма дозволяє визначити регіон Росії, з якого родом користувач, чи країну, з якої приїхав іноземець.

У творців Signal, Telegram та WhatsApp мало засобів захисту від такого стеження. Шифрування може маскувати певні повідомлення, якими обмінюються, але не може блокувати дані про обмін, пояснює газета.

Представник Telegram визнав, що нічого не можна зробити для маскування трафіку, але повідомив, що люди можуть використовувати створені месенджером функції, щоб утруднити ідентифікацію та відстеження трафіку. 

WhatsApp висловив побоювання, що інструменти спостереження є «серйозною загрозою конфіденційності людей у всьому світі» і що компанія продовжуватиме захищати особисті розмови.

Деякі з описаних інструментів спостереження вже почали поширюватися за межі Росії. Виробники прагнуть продавати свою продукцію у Східній Європі та Центральній Азії, а також в Африці, Близькому Сході та Південній Америці. 

У січні Citizen Lab повідомляла, що російські розробки вже використовуються в Ірані та в окупованих Росією регіонах України.

У лютому цього року США запровадили санкції проти низки компаній і росіян, які причетні до розробки програмного забезпечення для СОРМ – Системи технічних засобів для забезпечення функцій оперативно-розшукових заходів. 

Telegram шпигує на macOS

Операція Telegram: 7 причин для обмеження російського додатку в Україні

Адмінів ТГ-каналів попередили про кримінальну відповідальність за інформацію про рух повітряних об’єктів рф

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів