На Львівщині 19% школярів мають досвід тютюнокуріння, дві третини курців хочуть позбутися цієї звички (відео)

11:09 24 грудня 2022 р.

Фото до новини

У десяти школах Львівщини реалізували пілотний проєкт ВООЗ «Школи без нікотину та тютюну».


Відео: Львівський пресклуб

Про це йшлося під час пресконференції у Львівському пресклубі, яку організували ГО «Центр громадянського представництва «Життя» у співпраці з ДУ «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» за підтримки Бюро ВООЗ в Україні, пише Dailylviv.com.

Як розповіла Наталія Іванченко, генеральна директорка ДУ «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України», проєкт охопив 73 класи у десяти школах різних районів та міст Львівської області. Працювали зі шкільним персоналом та учнями 9-11-х класів, які є найбільшою групою ризику серед тих, то починає курити. 

- Рекламодавці щодня наполегливо проводять свої кампанії, пропагуючи тютюнову продукцію, водночас діти не шукають інформацію про її шкоду, - зауважила Наталія Іванченко. - Медпрацівники бояться такого явища, як межа невороття, коли людині вже не можна надати допомогу. Не наслідки треба лікувати, а діяти на випередження проблеми. Ми мали на меті мінімалізувати кількість тих, хто хоче розпочати курити або ж почав курити вже. 

За її словами, у школах створили комітети, до них увійшли викладачі, батьки, учні. Вони разом з фахівцями долучились до інформаційної кампанії, яка складалася з розміщення друкованих матеріалів (плакатів та наклейок), проведення навчальних вебінарів, виступів по шкільному радіо. А перед реалізацією проєкту та по його закінченні соціологи провели анкетування з 37 питань, щоб довідатися, наскільки серйозною є ситуація із тютюнопалінням у тому чи іншому закладі. Всього в опитуванні взяли участь 1 378 учнів, у першій хвилі, і 1 190 - у другій. 

З’ясували, що досвід вживання нікотинових та тютюнових виробів є у 19% старшокласників (опитування першої хвилі) та 16% (друга хвиля). Більшість учнів заявили про вживання електронних сигарет та вейпів упродовж останніх 30-ти днів. Але при цьому дві третини теперішніх споживачів тютюнової та нікотинової продукції намагалися відмовитись від цієї згубної звички. 

- Під час повторного опитування з’ясували, що на 55% збільшилась кількість тих, хто отримував у школі інформацію про ризики вживання нікотинових та тютюнових виробів. Відсоток тих, хто помічав курців на території школи упродовж останніх двох тижнів, зменшився на 20%. Це - хороша тенденція, проте питання потребує подальшої уваги. Особливо було приємно почути від школярів під час другого анкетування, що деякі з них вирішили боротися з курінням у себе вдома. Вони просять батьків та інших дорослих не курити при них і не робити їх пасивними курцями. 

Дмитро Купира, виконавчий директор ГО «Життя» та координатор пілотного проєкту «Школи без нікотину та тютюну» в Україні зазначив, що раніше такий проєкт реалізовували у школах Києва та Рівного і він має свій позитивний результат. 

- Нам важливо донести до школярів, що у світі немає жодних безпечних засобів куріння. Будь-який нікотин, штучно доданий до організму, є шкідливим. Не лише традиційні, а й електронні сигарети, кальян несуть у собі шкоду для здоров’я, особливо дитячого та підліткового. Адже нервова система дитини якраз розвивається і тому найбільше зазнає страждань через вплив токсинів. Тютюнова індустрія вкладає великі ресурси, щоб створити ілюзію безпечного або безпечнішого куріння. Але його насправді не існує. 

Дмитро Купира розповів, що один сеанс куріння «солодкого та смачного» кальяну, популярного в молоді, можна порівняти із вдиханням диму від 100 сигарет. Крім того, попри одноразові насадки, кальяни розповсюджують інфекції. Він також закликав не вірити у міф, ніби електронні сигарети чи вейпи є «легкими» і допоможуть кинути курити «плавно та легко».   

- Ключова мішень виробників тютюнової та нікотинової продукції – це діти, учнівська молодь. За інформацією ВООЗ, у 80% випадків курцями стають люди, які почали курити до 18 років. 

Андрій Скіпальський, національний координатор програм з неінфекційних захворювань Бюро ВООЗ в Україні, пояснює, що виробники тютюну та нікотину справді мають на меті виховати нове покоління курців. А сформувати залежність у молодому віці значно легше, ніж у старшому. Ось чому є так багато міфів про безпеку тих чи інших засобів, що їх просуває тютюнова індустрія як маркетингову рекламу. 

- А наша мета – інформувати молодь та розвінчувати ці міфи, - каже він. - та попереджати молодь про усі ризики. – Реалізація цього проєкту ВООЗ передбачає вдосконалення посібника «Школи без нікотину та тютюну». Україна є третьою країною у світі, яка пілотує цей посібник.

Водночас Володимир Чорній, начальник управління департаменту охорони здоровʼя ЛОДА, зазначив, що на Львівщині за останні роки почастішали такі хвороби як інфаркти, інсульти, астма та рак дихальних органів.

- Діти бачать гарну картинку в рекламі і починають курити, не замислюючись про наслідки. Підліток-курець стає дратівливим, неуважним, у нього порушується сон, адже насамперед страждає нервова система та щитоподібна залоза. А у 40-50 років наслідки раннього куріння часто стають фатальними для людини. На жаль, це - проблема усього світу, не лише України. Добре, щоб дитина була зайнята і не мала часу на куріння. Гуртки, секції – все це дуже потрібно у дитячому та підлітковому віці. Щоб життя було цікавим.   

Олег Паска, директор департаменту освіти і науки Львівської обласної військової адміністрації, наголосив, що позашкільна робота з дітьми справді є важливою умовою їхнього нормального розвитку та відмови від шкідливих звичок.

- Зрозуміло, що в наших дітей, особливо старшого шкільного віку, є безліч психологічних проблем.  Якщо ми маємо у класі 25 учнів, то з них приблизно п’ятеро вчаться добре, а решта не завжди можуть похвалитися успішними результатами. Що робити у такому випадку? Дати дитині можливість розвинути свої здібності! Мені імпонує досвід Ісландії, яка запровадила масштабну програму позашкільної освіти і отримала приголомшливий результат. Якщо раніше майже кожен другий старший школяр у цій країні був курцем, то долучившись до навчання за своїми інтересами поза школою, підлітки масово позбулися цієї звички. 

За словами Олега Паски, наступний рік на Львівщині буде роком позашкільної освіти. 

- Ми працюємо не лише над тим, щоб кожен учень міг відвідувати гуртки, секції, а ще й плануємо розробити систему науково-технічної позашкільної освіти. Дітям буде чим зайнятися, – сказав він. 

Учасники пресконференції також нагадали, що в Україні 19 грудня 2021 року внесли зміни до законодавства, щоб захистити населення від шкоди впливу тютюну. За новими правилами, куріння електронних пристроїв для нагрівання тютюну заборонено на рівні зі сигаретами, кальянами та е-сигаретами у визначених законом громадських місцях. Під заборону також потрапляють ароматизовані сигарети, а надписи на упакуваннях з соціальною візуальною рекламою невдовзі збільшать до 65% –  за європейським зразком.

Довідково

Щорічно куріння вбиває 8 мільйонів людей в усьому світі. Тим часом в Україні від хвороб, спричинених курінням, помирає 85 000 українців. Важливим є той факт, що 95% курців починають курити до 21 року. Тютюнові компанії використовують агресивний маркетинг, спрямований на введення дітей в оману для приваблення до вживання тютюну та нікотину, що призводить до наркотичної залежності. Мета пілотного проєкту «Школи без нікотину та тютюну» - тестування посібника ВООЗ щодо шкіл без нікотину та тютюну та оцінка ефективності коротких інформаційних інтервенцій у школах з метою розповсюдження позитивного досвіду в Україні та світі.

Без кальянів, електронних сигарет і тютюну: у ресторанах та інших громадських місцях - нові правила

У Львові виявлено понад 120 закладів, де дозволяють куріння або рекламують тютюнові вироби

На Львівщині ще курить кожен п'ятий, витрачаючи на тютюнопаління до десятка доларів

Львів готується посилювати обмеження реклами та куріння у громадських місцях тютюнових виробів електричного нагрівання

У Львові Держспоживслужба оштафувала лише 6 зі 45 закладів, які дозволяли куріння кальяну

Проти тютюну і кальяну: депутати з Львівщини просять парламент захистити молодь у магазинах і ресторанах

У Львові виявлено понад 120 закладів, де дозволяють куріння або рекламують тютюнові вироби

На Львівщині ще курить кожен п'ятий, витрачаючи на тютюнопаління до десятка доларів

Патрульні оштрафували 1883 курців

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів