Львівщина просить дозволити укриття в школах на першому поверсі, щоб заховати 350 тисяч дітей

16:40 1 серпня 2024 р.

Фото до новини

В прифронтових областях перший поверх як найпростіше укриття ніхто не використовує, навіть напівпідвал, бо ризик надзвичайно високий.

31 липня відбулася онлайн нарада під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо узгодження єдиних підходів облаштування укриттів в закладах освіти.

Про це інформує пресслужба ЛОВА, пише DailyLviv.com.

До обговорення долучились Міністри освіти та внутрішніх справ, а також представники Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Рівненської, Тернопільської та Чернівецької облдержадміністрацій.

За словами Дениса Шмигаля, виникло певне нерозуміння з боку громад і областей, що саме вважати найпростішими укриттями: перший поверх, напівпідвал чи напівпідвальні приміщення. 

Читайте також: У Львові відремонтували укриття на 300 осіб, яке не діяло понад 60 років: ціна (відео)

«Питання шкіл, де укриття будують згідно з технологіями – під землею чи біля шкіл, для нас не є проблемою. У нас стоїть питання найпростіших укриттів, як їх визначати, як визначити рівень небезпеки в тих чи інших регіонах, як гарантувати безпеку дітей під час навчального процесу. І тут виникає певне нерозуміння, що вважати найпростішим укриттям.

В прифронтових областях не виникає такої дилеми, і перший поверх як найпростіше укриття ніхто не використовує, навіть напівпідвал, бо ризик надзвичайно високий. 

Питання полягає у гарантуванні безпеки дітей, тому наше завдання – убезпечити всіх українських дітей. Таке завдання поставив Президент України під час нещодавнього конгресу.

Якщо у вас є розуміння технічного аспекту, яке можна було б обговорити та погодити з ДСНС, наприклад правило двох стін, бетонні перекриття, габіони під вікнами чи навколо класів, які вбережуть від вибухової хвилі, надавайте свої пропозиції», – зазначив Денис Шмигаль.

Згідно зі статтею 32 Кодексу цивільного захисту України, найпростіше укриття – це цокольне або підвальне приміщення чи інша споруда підземного простору, в якій створені необхідні умови для тимчасового перебування людей (не менше 48 годин) у разі виникнення загрози їхньому життю та здоров’ю, з метою зменшення непрямої дії звичайних засобів ураження під час воєнних (бойових) дій та/або терористичних актів.

За словами міністра внутрішніх справ України Ігоря Клименка, Постановою Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2023 р. № 883, перший поверх цивільних та промислових об’єктів виключили для використання укриття населення.

Читайте також: В укритті у Львові відкрили перинатальний центр в мініатюрі

«Із загальної кількості найпростіших укриттів, які використовують для захисту учасників навчального процесу, тільки 8,9% розташовані на перших поверхах. Найбільше таких об’єктів саме в Івано-Франківській, Закарпатській, Рівненській, Львівській, Тернопільській та Чернівецькій областях.

Більшість цих “найпростіших укриттів” є наземними господарськими будівлями, спортивними залами, їдальнями, коридорами, що мають значні площі незахищених віконних отворів.

БпЛА, якими атакує нас ворог, після збиття часто вражають цивільні об’єкти. У зв’язку з цим, використання перших поверхів для укриття населення, зокрема, учасників освітнього процесу, МВС не підтримує», – наголосив Ігор Клименко.

Як зазначив заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків, Міністерство освіти та науки України підтримує позицію МВС та ДСНС та настанови Президента щодо гарантування безпеки дітей. 

 «В кожному закладі освіти повинні бути облаштовані укриття відповідно до усіх норм.

Чимало закладів користуються правилами двох стін, першим поверхом, коридором, непристосованим для укриття приміщенням. Частина з них має підземні споруди, які можна облаштувати як укриття. Якщо ми жорстко поставимо умови і не дозволимо розпочати навчання, близько 350 тис. дітей перейдуть в режим онлайн навчання», – наголосив він.

За словами заступника начальника ОВА Олександра Кулепіна, 50 тисяч дітей у Львівській області можуть втратити можливість відвідувати школи та садочки очно, якщо уряд не внесе зміни у свою постанову.

«Ми маємо забезпечити очне навчання 100% дітей, бо це і майбутнє цих дітей, і можливість працювати їх батькам, коли ринок праці потребує кожного. При цьому ми маємо зробити максимум, який можливий в поточних умовах, щоб підвищити безпеку дітей під час тривог.

Читайте також: Не завжди в ту хвилину, коли лунає тривога, відповідальний може відкрити укриття — ЛМР

Зазначимо, що в Україні не можна застосовувати однакові правила щодо безпеки для всіх областей, адже десь заклади освіти розташовані в зоні ураження артилерією, а десь шахедів чи балістичних ракет в світлий час доби (коли саме і працюють заклади освіти) спостерігали рік тому, або взагалі ніколи не бачили в повітряному просторі відповідної громади. Тому ми потребуємо диференційованого підходу.

Сподіваємось побачити збалансоване рішення уряду найближчим часом, яке буде можливо виконати, щоб не зривати навчальний процес. Якщо необхідно, то уряд має право законодавчої ініціативи, і може запропонувати Верховній Раді внести зміни у відповідні закони», – зазначив заступник начальника ОВА Олександр Кулепін.

Читайте також: Не укриття, а могила: мешканці Львова не хочуть ховатися у підвалі від ракет

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів