Не завжди в ту хвилину, коли лунає тривога, відповідальний може відкрити укриття - ЛМР

17:31 9 червня 2023 р.

Фото до новини

Усі міські укриття під час повітряної тривоги відкривають і туди можуть заходити мешканці. Адже люди, які взяли на себе функцію відкривати укриття, відповідально до цього ставляться.

На цьому наголосила заступниця міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк, інформує пресслужба ЛМР, пише Dailylviv.com.

«Вчора, на «Гарячу лінію міста» надійшло 11 звернень від мешканців про те, що укриття закриті. Однак так було на момент, коли лише пролунала тривога. А вже до 10 хв після оголошення повітряної тривоги всі вони були відкриті. Отож, гучні заяви, які проскакують у соцмережах, що під час тривог укриття у місті закриті, —  не відповідають дійсності.

Тут варто розуміти, що у будинку є визначена відповідальна людина за відкриття укриття. І ця відповідальна особа на момент тривоги може кудись відлучитися – піти в магазин, в аптеку, ставити машину на парковку, вийти погуляти… Тобто, не завжди в ту ж саму хвилину, коли лунає тривога, відповідальний може відкрити укриття. Потрібно кілька хвилин почекати. Навіть спуститися по сходах із квартири до укриття потрібен час.

Також, хочу пригадати, що на сьогодні будинки списані з балансу місцевих рад, і мешканці будинку є його співвласниками. Мешканці самі визначають, чи укриття, а це зазвичай підвал, має бути завжди відкрите, чи лише на час тривог, адже у підвалах є їхні приватні речі. Тому мешканці будинку по-різному собі вирішують», - розповіла Ірина Маруняк, заступниця міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства.

За її словами, якщо є ситуація, що укриття закрите більше аніж 10 хвилин, то потрібно звертатися на «Гарячу лінію» за номером телефону 1580 і буде оперативна реакція, укриття буде відкрите.

«Минулого тижня відбулися перевірки усіх укриттів міста, спільно з ДСНС і поліцією. Виявлені недоліки усувають і на наступний тиждень проведемо повторну перевірку», - додала посадовиця.

Керівник управління освіти Львова наголошує, що шкільні укриття під час повітряних тривог також відкривають. І школа, як і будь-який інший заклад, має запас часу на відкриття сховища від початку оголошення тривоги – 5-7 чи 10 хвилин. 

«В нас є школи, які не мають свого укриття, і діти ходять в укриття, що є в радіусі 10 хвилин ходьби. Ми так провчилися весь навчальний рік. Це взагалі перший навчальний рік за останні три роки, де діти були у школах. Вчителі водили дітей в укриття, працівники дошкілля носили дітей в укриття, бо діти спали, а було багато тривог протягом дня. 

Кілька років тому у Львові всі школи були обладнані камерами відеоспостереження. Відповідно жодна школа не має нічного сторожа у своєму штаті чи будь-якої людини, яка вночі законно мала би підстави бути у школі і відкривати укриття. Але, розуміючи ситуацію, ми просимо вчителів чергувати і відкривати ці укриття. Школа, як і будь-який інший заклад, має запас часу на відкриття укриття від початку оголошення тривоги – 5-7 чи 10 хвилин. Тому всі шкільні укриття під час повітряних тривог відкривають», - розповів Андрій Закалюк, керівник управління освіти ЛМР. 

Нагадаємо, на минулих вихідних по всій країні проводили рейди по укриттях. У Львові на рейдах працювало спеціально сформовані мобільні групи, до яких входили представники ДСНС, нацполіції, органів місцевого самоврядування та комунальних підприємств. Мобільні групи пройшли усі укриття у межах Львівської громади, а це 6011 укриттів. Результати перевірки заслухали на засідання комісії з питань ТЕБ та НС.

Водночас львів'янам нагадують, що ознайомитись із розміщенням укриттів можна на інтерактивній мапі за посиланням.

На Львівщині перевірили стан 8 тисяч укриттів: результати

За зачинені двері в укриття поліція Києва затримала чотирьох осіб

Укриття не відкрили, люди стукали і в той момент прилетіло: у Києві загинули містяни (відео)

У Львові вже надійшло 65 скарг на стан і роботу укриттів

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів