На Львівщині перевірили стан 8 тисяч укриттів: результати

13:50 6 червня 2023 р.

Фото до новини

Загалом майже третина укриттів - непридатні.

Про це інформує пресслужба ЛОВА, пише Dailylviv.com.

Упродовж вихідних, 3-4 червня, представники ДСНС та поліції Львівщини обстежили об’єкти, що можуть використовуватись населенням як укриття у разі небезпеки.

Надзвичайники в складі комісії за участю представників Нацполіції, органів місцевої влади та самоврядування пройшли усі укриття на теренах області.

«Фонд захисних споруд Львівщини відповідно до даних у реєстрах становить 7901 об’єкт. З них понад 6 тисяч укриттів розташовані на теренах Львівської міської територіальної громади. Робочі групи перевірили 100% об’єктів, які входять до фонду захисних споруд. За результатами перевірок можемо констатувати, що з цієї кількості непридатними до укриття є 26% об’єктів, які обліковувались як такі, що можуть використовуватись для захисту населення. По Львівській міській громаді – близько 19% об’єктів були зачиненими на момент перевірки. По Львівській області до 8% укриттів не було доступу», - наголосив перший заступник начальника Львівської ОВА Андрій Годик.

Кількість непридатних до укриття об’єктів в межах Львівської міської громади складає 1675 (27,3%), у Львівській області – 454 (24%).

Основні причини непридатності:

  • незадовільний аварійний стан;
  • незадовільний санітарний стан;
  • об’єкт не відповідає технічним вимогам;
  • об’єкт затоплений.

У підсумку, частину об’єктів, які у реєстрах вказані придатними для укриття, але за результатами перевірок не відповідають основним вимогам, вилучать з реєстрів. Іншу частину – приведуть до ладу.

«Під час перевірок ми стикнулися з проблемою, що певні укриття були зачинені, а мешканці житлових будинків не знали, хто відповідальний за об’єкт та в кого ключ. На сьогодні представники органів місцевого самоврядування звертаються до нас з листами про проведення повторного огляду таких об’єктів. Близько 78% споруд по Львівській області готові до укриття населення. Вони відповідають основним вимогам: є безперешкодний вхід, присутні крісла чи лавочки для людей, хороше освітлення, запас води, достатній на 48 годин можливого перебування в укриті, медикаменти. Ці методичні рекомендації отримали ОМС ще торік», - розповів заступник начальника ГУ ДСНС у Львівській області Олександр Оношко.

Об’єкти, які зараховують до фонду захисних споруд поділяють на три категорії за формою власності: державна, комунальна та приватна. За чинним законодавством, утримання захисних споруд цивільного захисту у готовності до використання за призначенням здійснюють їхні власники, користувачі, юридичні особи, на балансі яких вони перебувають.

«В області діють мобільні групи, які перевірятимуть споруди цивільного захисту у разі звернення громадян. Якщо ви помітили, що укриття вашого житлового будинку непридатне за різними критеріями, або ж узагалі зачинене, то звертатися можна також до органів місцевого самоврядування», - зазначив т.в.о заступника начальника ГУ Нацполіції області Роман Турчак.

За зачинені двері в укриття поліція Києва затримала чотирьох осіб

Укриття не відкрили, люди стукали і в той момент прилетіло: у Києві загинули містяни (відео)

Громадян просять повідомляти поліції про закриті під час повітряної тривоги укриття

У Львові вже надійшло 65 скарг на стан і роботу укриттів

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів