Не укриття, а могила: мешканці Львова не хочуть ховатися у підвалі від ракет

14:10 7 липня 2023 р.

Фото до новини

Востаннє ми з сусідами спускалися в підвал, як в укриття, у лютому 2022, посиділи там кілька годин і зрозуміли, що це далеко не укриття, а просто могила.

Про це повідомила львів'янка Ольга Боровець, пише Dailylviv.com.

Ольга переказала свій діалог з двірничкою, яку сварять у міськраді за зачинений у будинку підвал.

"Двірничка сьогодні підходить:

- Відкрийте підвал і хай буде відкритий або на тривогу бігайте, відкривайте, бо нас сварять ..

- А я тут до чого? Я їй пояснила, що наш підвал - не укриття. Він в разі прильоту просто небезпечний. Якщо ЛКП (у нашому випадку управляюча компанія ЛКП "Господар" ) хоче відкривати підвали, то хай визначить зі свого штату відповідального працівника і хай він бігає відкриває та закриває. Той працівник все встигне, бо у підвал наш, при здоровому розумі, ніхто не піде. Крім того, я не побіжу в третій ночі відкривати підвал, щоб потім встигнути повернутися у ванну, а потім ще й збігати його закрити, щоб людям нічого не повиносили. Це якийсь абсурд з тими підвалами!",- обурюється Ольга Боровець.

Вона згадує, що востаннє зі сусідами спускалися в підвал, як в укриття, у лютому 2022, посиділи там кілька годин і зрозуміли, що  це не укриття, а просто могила. 

Ольга Боровець закликає Львівську міську раду не займатися самообманом, бо підвали - це не укриття! 

Львів'янка також просить місцеву владу не пресувати ЛКП, які пресують двірників, щоб вони пресували мешканців, аби ті в час тривоги підвали відчиняли. 

"Я живу в старому будинку з дерев'яними перекриттями, у нас - вузький вхід в підвал, немає вентиляції, немає запасного виходу, підлога - це земля, яка провалюється біля каналізаційного люка (так, він в підвалі, як і ще багато комунікацій), у нас - цегляне склепіння, яке від сильніших вібрацій (навіть не від прильоту) полетить на голову. 

І така ситуація - у більшості старих будинків, я вже мовчу про радянську забудову.

Якщо завалить вхід, люди будуть поховані живцем. І не треба про - "впорядкувати", "відремонтувати", чи "це все власність мешканців ". Я не перебудую будинок. Наша вулиця - забудова 1854 року, тоді до прильотів не готувалися",- наголошує Ольга.

Вона вважає, що все мало бути впорядковане ще кілька років тому містом. Однак місто просто вмило руки. Мерія масово зняла будинки з балансу без відома мешканців, без жодних комісій чи обстежень, як мало бути за законом, без підпису представників мешканців, люди не отримали технічну документацію на руки, немає у людей актів списання. Перед переданням на баланс мешканців, мерія мала усунути порушення, які виникли, коли місто опікувалося будинками, тобто мали бути усунуті усі незаконні перепланування та добудови, в тому числі у підвалах.

Загалом, за словами львів'янки, мешканці старого фонду не лише не мають грошей на приведення будинків до ладу (ОСББ - не рішення у старому будинку, де живе 10 людей, а місто там нічого не робило 50+років), мешканці не мають поняття, чи безпечний будинок та підвал. Але тепер це все - відповідальність мешканців.

"В Україні вже 9 років знають, що таке прильоти. Не треба збирати відгуки, де закритий підвал та ставити собі галочки за те, що нагнули двірників. Не треба перевіряти, чи прибрані підвали, бо порядок немає сенсу, якщо саме приміщення небезпечне.

За ці півтора року можна було принаймні розробити план будівництва укриттів по місту, щоб забезпечити сховками райони, де підвали непридатні для укриття. Можна було, бодай, 1-2 укриття збудувати, а не чергові картонні мурашники. 

У Львів приїхали тисячі людей, місто живе і працює, бізнес не стоїть, за неправильне паркування штрафують блискавично, бюджет наповнюється. То що зараз є нагальнішим для вкладення цих грошей, ніж укриття?",- риторично запитує Ольга Боровець.

Укриття у Львові будуть відчинені цілодобово - рішення комісії

На Львівщині суд змусив відремонтувати укриття на 300 осіб

Не завжди в ту хвилину, коли лунає тривога, відповідальний може відкрити укриття - ЛМР

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів