Історія України має бути обов'язковим тестовим предметом для всіх вступників у виші, - Львівська облрада

15:36 31 березня 2023 р.

Фото до новини

Тому що вона є фундаментальним предметом для формування української ідентичності та національної свідомості, що особливо актуально у воєнний час.

Львівська обласна рада ухвалила звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо включення предмета «Історія України» як обов’язкового до національного мультипредметного тесту/зовнішнього незалежного оцінювання. Про це повідомила пресслужба Львівської обласної ради, пише Dailylviv.com

«Повномасштабне вторгнення російських військ 24 лютого 2022 року, а особливо публічні звернення політичного керівництва росії, які передували цим трагічним подіям, вкотре підтвердили, що держава-терорист не може змиритись з існуванням нашої держави. Фальсифікуючи історію, представники терористичних організацій та інші колаборанти заявляють, що Україна, як держава, не може існувати, адже є «штучним історичним явищем».

Історія України є фундаментальним предметом для формування української ідентичності та національної свідомості, що особливо актуально у воєнний час.

Саме війна спонукає народ, націю об’єднуватися навколо основоположних принципів і цінностей, серед яких і чітке розуміння свого роду, коріння, традицій, історії. А незнання чи незасвоєні уроки історії часто є причиною, за якою ті чи інші особи запрошували кривавий «рускій мір» у свою країну.

Знання історії власної держави – фундамент, на якому зростає справедливе, мудре, патріотичне суспільство. Наша нація готова боронити своє і своїх.

Не зважаючи на те, що громадськість, а також значна частина вступників вважали і вважають, що «Історія України» має бути обов'язковим предметом на тестуванні під час вступної кампанії у 2023 році, Верховною Радою України було прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2023 року» (законопроєкт № 8228-1). Відповідно до цього Закону, історія України не буде обов’язковим предметом під час складання національного мультипредметного тесту (НМТ) у 2023 році  для вступу до закладів вищої освіти.

Представники громадянського суспільства вимагають від Міністерства освіти й науки України повернути історію України у перелік обов’язкових іспитів національного мультипредметного тесту. Відповідне звернення Реанімаційного пакету реформ підтримало понад 1700 громадян та 465 установ та  організацій.

Обурюючись нещодавно прийнятому закону, громадськість зазначає, що вилучення обов’язкового іспиту з історії України під час повномасштабної війни з росією негативно впливатиме на формування національної свідомості випускників шкіл, а відтак і на національну безпеку в довгостроковій перспективі.

3 огляду на це, ми, депутати Львівської обласної ради, вимагаємо напрацювати проєкт Закону України, яким передбачити та включити предмет «Історія України», як обовʼязковий, у національний мультипредметний тест/зовнішнє незалежне оцінювання з 2024 року», - йдеться у зверненні.

У Львові облрада обурена тим, що держава управлятиме лісами на землях комунальної власності

Громади Львівщини хочуть самі адмініструвати місцеві податки і збори: облрада звернулася до Києва

Тероргани держвлади переїжджають зі Львова: депутати облради - проти цього

Львівська облрада просить парламент прискорити припинення повноважень депутатів від заборонених партій

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів